LED's uit slechts 3 atoomlagen
op
Onderzoekers van de Universiteit van Washington zijn er in geslaagd om de tot dusver dunste LED ter wereld te ontwikkelen. Deze LED is gebaseerd op tweedimensionale flexibele halfgeleiders. Dankzij de extreem geringe dikte kan dit type LED worden toegepast in toepassingen en situaties waarbij dat voorheen ondenkbaar was.
De slechts drie atomaire lagen dunne LED's zijn ondanks de geringe dikte mechanisch zeer stabiel. Dunne en flexibele LED's zijn bijzonder interessant voor toekomstige toepassingen. De ontwikkeling werd gepubliceerd in een artikel in het toonaangevende vakblad Nature Nanotechnology.
Gewone driedimensionale LED's zijn 10 tot 20 keer zo dik als de nieuwe versie. Om een indruk te krijgen van de geringe afmetingen kan men zich voorstellen dat de nieuwe LED 10.000 keer dunner is dan een menselijke haar. Toch kan het uitgezonden licht worden gedetecteerd met normale meetinstrumenten.
De nieuwe LED's zijn gemaakt van vlakke lagen van de moleculaire halfgeleider wolfraamdiselenide. Voor de productie wordt normaal plakband gebruikt om individuele lagen van dit materiaal af te trekken. Deze methode is afgeleid van de Nobelprijs voor de Natuurkunde in 2010, waar hetzelfde proces werd uitgevoerd met grafeen.
Discussie (0 opmerking(en))