DigiOne - Elektor TVDe prijs/kwaliteitsverhouding van audioapparatuur en de luisterervaring zijn veelbesproken onderwerpen. En het is ook een heel controversieel onderwerp, al zolang als we elektronica gebruiken voor het (re)produceren van muziek. De subjectieve luisterervaring speelt daarbij een grote rol, zelfs als die niet overeenkomt met objectieve meetresultaten. Sterker nog, het subjectieve oordeel wordt onderbouwd met argumenten die zijn ontleend aan de techniek. Ook de digitalisering van het volledige audiosysteem heeft de controverses niet weten op te lossen. En omdat het gaat om een subjectieve ervaring, zijn er exorbitante prijsverschillen tussen apparaten, die niet objectief te verklaren zijn. Vaak wordt een hoge prijs (onterecht) aangezien voor een maatstaf voor de kwaliteit.

Zorgvuldig gekozen woorden

In de audiowereld is een juiste keuze van de woorden erg belangrijk. Dat leidt soms tot lyrische beschrijvingen. Het lijkt soms wel of de reproductie van audio vooral een kunst van retoriek is. Zoals vroeger de kreet high fidelity werd gekoesterd als maatgevend voor de kwaliteit, zo is er ook tegenwoordig een hoop kretologie verbonden met de weergave van audio. Om de hoge prijzen te rechtvaardigen, wordt er gezwaaid met termen als zuiverheid, helderheid, getrouwheid en de afwezigheid van compromissen.
Het onderwerp van deze week is een S/PDIF-audiokaart voor de Raspberry Pi, een HAT met hoge ambities. Zijn bescheiden prijs maakt hem ook voor mensen met een wat kleinere beurs interessant.

Oren open, benen op de grond

Deze video stond al een tijd op het programma, ook al omdat Elektor deze kaart verkoopt, maar ik aarzelde... Ik ben geïnteresseerd in geluid: in het produceren, opnemen en weergeven van geluid en van muziek. Maar ik heb vaak moeite met het volgen van de recepten die we soms horen voor de reproductie van audio, soms hoor ik de verschillen niet en soms ben ik technisch niet in staat om de recepten te volgen.
Ik heb uiteindelijk besloten deze review toch te presenteren, vooral omdat de auteur in elk geval met beide benen op de grond blijft staan. Hij vertelt ook een belangrijke anekdote over een persoonlijke ervaring. Terwijl hij bezig was met zijn vergelijkende luistertesten, merkte hij toevallig dat één van de apparaten, zelfs als het niet actief was, storing veroorzaakte bij de geluidsweergave met een ander apparaat, waar het op was aangesloten. Hij vermoedde dat de storing afkomstig was uit de schakelende voeding van het apparaat.
 

Hans Beekhuyzen kiest zijn woorden met zorg en brengt ze duidelijk verstaanbaar ten gehore (in het Engels). Een andere goede reden om tot het einde te blijven luisteren: hij verzuimt niet zijn eigen oordeel te relativeren. Een product dat vandaag de dag verkrijgbaar is, en niet vreselijk duur, zou enkele jaren geleden bij gelijke prestaties een topproduct zijn geweest, en dus wel heel duur. Dat zou het zijn, inderdaad. Maar een product van deze kwaliteit bestond een paar jaar geleden waarschijnlijk niet!