Arduino Vidor: een FPGA voor iedereen?
op
Ad augusta per angusta
Het is vast nog niet heel lang geleden dat u voor het eerst gehoord hebt van Arduino-board met een FPGA. En net als bijna iedereen, zult u gemengde gevoelens hebben gehad bij die aankondiging. Misschien was u enthousiast over de enorme mogelijkheden die een FPGA kan bieden. Maar het blijven mythische chips, ook in de geschiedenis van Elektor: in 2006, publiceerde Elektor een cursus over FPGA’s die veel lezers zich nog wel zullen herinneren. Maar waarschijnlijk riep de afkorting FPGA bij u ook een beeld op van ontelbare uren hard werken voor een beeldscherm. En inderdaad, het werken met FPGA’s is niet eenvoudig. Er is wel uit te komen, maar het is echt een kwestie van doorzetten en volhouden!
Onontgonnen terrein, buitensporige verwachtingen
De Arduino MKR VIDOR 4000 is al een tijdje beschikbaar in de Elektor-shop. Als FPGA heeft hij de Cyclone 10CL016 van Intel. Dat wil zeggen: 16.000 logicacellen plus vermenigvuldigers die zijn geschakeld in een configuratie die bedoeld is voor signaalbewerking (dat wil zeggen: audio en video). Het 83 x 25 mm metende kaartje zit bomvol met onderdelen. Naast de klassieke GPIO-pennen, heeft het een HDMI-, USB -, JST - en MIPI-connector (camera). De µC is een 32-bits ARM ATSAMD21!
Ik heb gezocht naar een bijpassende video om de beschikbaarheid in onze shop aan te kondigen. Iets interessants, geen herhaling van de goedbedoelde beloften van M. Banzi. Bijvoorbeeld een video die de eerste stappen met deze kaart illustreert. Verwend als we zijn door de overvloed aan ongebruikelijke toepassingen en prestaties die de kracht van Arduino hebben aangetoond, hebben we misschien buitensporige verwachtingen. Maar het is nog maar 10 maanden geleden dat dit huwelijk tussen Arduino en FPGA is aangekondigd, en het terrein lijkt nog bijna onontgonnen. Dat zou je in elk geval zeggen, als je ziet hoe weinig video’s erover beschikbaar zijn.
Toch heb ik een verdienstelijke poging gevonden. Het is een verhelderend verhaal dat live is opgenomen door iemand die zich niet opstelt als een specialist en niet zichtbaar van te voren heeft geoefend met de kaart. Het is een tamelijk spontane video met een redelijk niveau. Omdat het een live-registratie is, duurt hij wel behoorlijk lang.
Om terug te komen op de vraag in de titel: misschien is het het beste als u het zelf uitprobeert!
Discussie (0 opmerking(en))