Elektronentransport door een enkel molecuul biedt een veelbelovende nieuwe technologie voor het maken van elektronische chips. Het is echter moeilijk om  een goed geleidende verbinding te maken tussen het molecuul en de metaalcontacten. Onderzoekers van de Stichting FOM, TU Delft en Universiteit Leiden hebben een effect ontdekt dat hierbij een grote rol speelt: de beeldladingen in het metaal beïnvloeden het elektronentransport door het molecuul sterk, waardoor de moleculaire geleiding met ordes van grootte kan variëren. Met dit onderzoek is een beter begrip van het fundamentele fysische gedrag van enkele moleculen verkregen en zijn ideeën opgedaan om beeldladingen te benutten bij het realiseren van elektronische moleculaire componenten.

 

Een enkel molecuul tussen twee elektroden zou als zeer gevoelige sensor of extreem kleine transistor gebruikt kunnen worden. Maar het probleem bij het ontwikkelen van deze moleculaire elektronica is dat het moeilijk is om elektrisch contact te maken met een enkel molecuul. Een elektrische lading op een molecuul vóór een geleidend oppervlak veroorzaakt namelijk een evengrote tegengestelde lading achter het geleidende oppervlak, de zogenaamde beeldlading. Deze beeldladingen in het metaal beïnvloeden op hun beurt de energieniveaus van het molecuul en zorgen daardoor voor betere of slechtere geleiding.

 

De onderzoeksresultaten werden op 17 maart 2013 gepubliceerd in de online editie van het tijdschrift Nature Nanotechnology.