Bij het kiezen van een soldeerbout beland je in een slagveld
04 september 2019
op
op

Een ervaren elektronicus heeft altijd een soldeerbout in reserve
Maar een soldeerbout kan onverwacht kapot gaan en meestal gebeurt dat op een heel ongelegen moment. Gelukkig heeft een ervaren elektronicus altijd wel een soldeerbout in reserve. Maar er moet in zo’n geval natuurlijk wel een nieuw soldeerapparaat worden aangeschaft. En dan blijkt plotseling dat de ontwikkelingen in de techniek niet hebben stilgestaan sinds de vorige keer dat we een soldeerbout hebben gekocht.Er blijken ongelooflijk veel verschillende apparaten verkrijgbaar te zijn die elkaar beconcurreren met nieuwe functies en beloften om van te watertanden.
Gelukkig maakt de mode van het publiceren van reviews van producten op YouTube de keuze tegenwoordig wat gemakkelijker, in elk geval in de oriëntatiefase. We hoeven maar een paar video’s te kijken om iets te vinden dat in de smaak valt. Daarna kunnen we gaan kijken naar vergelijkende tests, maar dan wordt het ingewikkeld: de deskundigen zijn het niet altijd met elkaar eens. En zijn ze objectief, of zijn ze gewoon fan van een bepaald merk?
Dan wordt het verzamelen van informatie voor het kiezen van een soldeerbout minder leuk. Het is een slagveld!
Weller W1010
Hier is een voorbeeld van zo’n vergelijkende test, waarin de WE1010 aan bod komt. Die is toevallig deze week ook in de aanbieding in de Elektor-shop. De maker, Dave Jones, is één van de vedettes op YouTube als het gaat om elektronicagereedschap. Als we de video volgen, zien we soms heel krachtige uitspraken, die eerst met veel overtuiging worden gebracht, maar later toch worden bijgesteld of in twijfel worden getrokken, vaak met behulp van teksten die later aan de video zijn toegevoegd.En dat is allemaal bedoeld om uw keuze vergemakkelijken? Oordeelt u zelf...
En alsof dat nog niet ingewikkeld genoeg was, is hier Louis Rossman, een andere elektronicastem op YouTube, die in een commentaarvideo eigenlijk de twee vergeleken apparaten allebei afkeurt.
Om het verschil te weten tussen goede en slechte adviezen moet je wel goed op de hoogte zijn. Nu moeten we alleen nog zien te leren om goede informatie van slechte te onderscheiden.
Read full article
Hide full article
Discussie (7 opmerking(en))
R.C. van Hall 6 jaar geleden
Bij RS hebben ze voor een zeer schappelijke prijs de Metcal PS-900 met artikel 456-018 . Stiften zijn heel gemakkelijk te vervangen door ze er simpel uit te trekken. De bout is extreem snel gebruiksklaar. Met name solderen en desolderen van "eilandjes" in kopervlakken gaat perfect. Daar heeft een conventionele bout veel problemen mee of de-soleren gaat gewoon niet.
Professioneel hebben we deze soldeerstations ook in de werkplaats. Leg het extra geld er bij, je wilt nooit meer terug naar een Esa of Weller of de nog goedkopere meuk. En nee, ik heb geen enkel commercieel belang bij OKI, Metcal of RS.
Studio2000Elektronica 6 jaar geleden
M.P.W. van de Kraats 6 jaar geleden
Hierbij de byzonderheid dat de temperatuur geregeld wordt door een mechanische eigenschap van de punt in de bout (magnetisme).
Dit ten gevolge ligt de temperatuur vast.
Men kan de temperatuur niet aanpassen aan de te gebruiken tin samenstelling.
Ik vind op de Metcal website zo gauw ook nergens welke temperatuur men heeft aan de punt.
Nog vind ik daar een mogelijkheid om met verschillende punten te kunnen kiezen voor een andere temperatuur (zoals Weller vroeger hanteerde met de thermostat bouten).
(mocht ik hier wat over het hoofd gezien hebben, graag feedback)
Naast het gemak van een inductieve bout, vind ik het ontbreken van een regelbare temperatuur wel een gebrek.
Dan zou ik eerder voor de Xytronic gaan, welke ook een inductieve bout heeft, echter dan met en regelbare temperatuur (d.m.v. een sensor in de punt)
Maar goed, een Metcal is natuurlijk wel interessant voor het recht toe, recht aan werk, en je kan er weining meer fout doen, zolang de temperatuur past bij het beoogde werk.
Studio2000Elektronica 6 jaar geleden
Marc Maes 6 jaar geleden
M.P.W. van de Kraats 6 jaar geleden
Beide merken bieden tegenwoordig bouten waar het verwarmingselement een is met de tip.
Zulke bouten dragen de warmte veel beter over en zijn veel sneller warm. En houden hun warmte veel beter op pijl.
Van het Japanse Hakko is dat de FX951 (waarvan ook veel goedkope kloons te vinden zijn in China)
Eleshop bied ze hier aan, maar niet al te goedkoop. Op Aliexpress vind je zowel de orginele als ook de kloons. Waarbij gezegd dat het altijd een gok blijft of je daar echt een orginele krijgt, en je mist de support van een lokale shop.
Weller heeft een hele serie met bouten met dit princype, bv WT serie.
Daarnaast is er bijvoorbeeld het Taiwanese Xytronic wat ook een thermisch zeer snelle bout levert met een inductieve bout. Men noemt dit hoog frequente soldeer stations.
Voorbeeld de LF-3200. (uit eigen ervaring moet ik zeggen dat ze fijn solderen)
Vooral voor de hobbyist interessant vanwege de prijs.
Kanttekening hier is dat bij het vervangen van de punten men voorzichtig te werk moet gaan om het inwendige van de bout niet te beschadigen. Voor op het werk beschouw ik deze bout als eigenlijk niet robuust genoeg.
O.a. Reichelt voert deze bouten.
Op een rijtje:
Bruikbare soldeer stations naar mijn mening:
Weller WT
Xytronic LF-3200
Hakko FX-951
Daarbij gezegd zou ik als eerste gaan voor de Weller gezien ik de ervaring heb met Weller dat dat de meest robuuste bouten zijn.
Als het geld wat minder rijkelijk vloeit, is de Xytronic een goeie tweede keus.
De Hakko is naar mijn smaak te duur orgineel.
Bij Eleshop zitten ze zelfs al op het prijsniveau van een Weller. ....
Dan zou het eerder een kloon worden. Maar als ik zie dat de Xytronic ongeveer hetzelfde kost als een Hakko kloon, en dan is het altijd de vraag op zo een kloon van binnen electronisch hetzelfde is als het orgineel, afgezien van de kwaliteit. .....
Veel sterkte met de keuze.
RickNL 5 jaar geleden
Maar privé heb ik een JBC station met T245 en T110 boutjes. Die zijn veruit mijn faforiet.