Onderzoekers aan het MIT in Massachusetts kunnen met behulp van terahertz-golven en een intelligent algoritme voor karakterherkenning van een stapel papier de eerste negen bladzijden ontcijferen. Straling in het terahertz-bereik heeft een aantal voordelen boven röntgenstraling, bijvoorbeeld de mogelijkheid om onderscheid te maken tussen inkt en papier, wat bij röntgenstraling niet mogelijk is.
 
Het systeem maakt gebruik van de minuscule luchtzakjes van ongeveer 20 µm diep die zich tussen de velletjes papier vormen. Het verschil in refractie tussen lucht en papier betekent dat de scheiding tussen deze twee een gedeelte van de terahertz-straling terugkaatst naar een sensor. In de testopstelling zendt een ‘standaard’ terahertz-camera ultrakorte stralingspulsjes uit. De gereflecteerde straling wordt door de ingebouwde sensor opgepikt. De tijd tussen uitzenden en ontvangen is een maat voor de afstand tussen individuele bladzijden.
 
Het grootste probleem op dit moment is de ruis die ontstaat door straling die niet direct terug reflecteert, maar tussen de bladzijden heen en weer kaatst alvorens richting sensor te bewegen. Daarnaast heeft de sensor zelf ook een eigen ‘achtergrondruis’.
 
 


Meer info: http://news.mit.edu/2016/computational-imaging-method-reads-closed-books-0909.