Champivolt?
op
Het klinkt als een idee uit een slechte science fiction-film: champignons die stroom produceren. Maar het is wel degelijk waar (zij het nog niet op een praktisch bruikbare schaal): onderzoekers in de Verenigde Staten hebben aangetoond dat het mogelijk is stroom te produceren door champignons met bacteriën te bedekken...
Cyanobacteriën
De onderzoekers, verbonden aan het Stevens Institute of Technology en onder aanvoering van Sudeep Joshi, kwamen toepasselijk genoeg op het idee tijdens een lunch.
Bij de zoektocht naar alternatieve en vooral duurzame energiebronnen staan zogenaamde cyanobacteriën al geruime tijd in de belangstelling. Deze organismen, die op het land en in de oceanen op grote schaal voorkomen, zijn in staat om zonlicht in elektriciteit om te zetten.
Champignon
Een groot probleem is dat deze bacteriën op kunstmatige oppervlakken niet lang genoeg overleven om van praktisch nut te kunnen zijn.
Tijdens een lunch waar ook champignons op het menu stonden, kwamen de onderzoekers op het idee deze vruchtbare schimmel, die al plaats biedt aan talloze andere vormen van bacterieel leven, als voedingsbodem voor cyanobacteriën te gebruiken.
3D-printen
Met behulp van een speciale bio-inkt printten de onderzoekers de bacteriën in een spiraal op de ‘hoed’ van de champignon, waarop eerst met behulp van een elektronische inkt nanodraden van grafeen waren gedrukt om de stroom te verzamelen.
Toen deze magische paddenstoel met licht werd beschenen, leverden de bacteriën inderdaad een klein beetje elektriciteit.
Het onderzoek is gepubliceerd in Nano Letters.
Serieschakeling
Eén enkele op deze manier geprepareerde champignon levert niet genoeg stroom om een LED te doen oplichten, maar volgens de onderzoekers zou dat met serieschakeling mogelijk moeten zijn. Een smakelijk idee, als we niet teveel honger hebben...
Video: GeoBeats News
Discussie (0 opmerking(en))