Een regelbare voeding met instelbare uitgangsspanning en stroombegrenzing is een essentieel gereedschap in elk elektronica-lab. Toch weerhoudt de complexiteit van een schakelende voeding veel enthousiastelingen ervan om er een te bouwen. In werkelijkheid is het bouwen van zo'n voeding heel goed te doen door gebruik te maken van een doordachte mix van gevestigde technologieën. De hier gepresenteerde schakeling uit 2010 biedt een praktische oplossing voor het maken van een enkele of dubbele voeding.

Schema van een schakelende labvoeding

Bekijk het schema van de voeding. Met een negatieve hulpspanning kan de uitgangsspanning worden verlaagd tot 0 V.
 
bench supply circuit
Schema van de voeding

Volgens de ontwerpers Sebastian Richter en Stephan Pohl is de voeding gebaseerd op een geïntegreerde schakelende regelaar om het aantal componenten binnen de perken te houden. "De functionele eenheden van dit IC omvatten spanningsregeling, het genereren van schakelsignalen en een geïntegreerde vermogensschakelaar. Dit betekent dat er maar een paar externe componenten nodig zijn", legden ze uit. "Dankzij de compacte constructie is het eenvoudig om een dubbele voeding in één behuizing te bouwen. Een dubbele voeding is vooral handig als men meer dan één voedingsspanning nodig heeft. Uiteraard zijn beide voedingen galvanisch gescheiden, dus ze kunnen ook in serie worden geschakeld om hogere spanningen te bereiken of parallel worden gebruikt (verbonden via diodes) om meer stroom te leveren."

De dubbelzijdige printplaat maakt een zeer compacte constructie van deze labvoeding mogelijk.

bench supply PCB
Dubbelzijdige print voor het labvoeding project
Het labvoeding ontwerp heeft de volgende eigenschappen:
  • Instelbare secundaire schakelende voeding (buck converter)
  • Uitgangsspanning 0-30 V (typisch) (minimaal 25 V)
  • Instelbare stroombegrenzing tot 3 A
  • Maximaal uitgangsvermogen 90 W
  • Compacte PCB-indeling
  • Schakelfrequentie 52 kHz
 
bench supply project
Twee aanzichten van het project.

Het oorspronkelijke project

Het artikel, “UniLab: Een schakelende labvoeding 0-30 V/3 A," verscheen in Elektor april 2010. U kunt het artikel gratis downloaden gedurende de twee weken die volgen op de publicatie van dit bericht. Veel plezier met het artikel en laat het ons weten als u zelf iets bouwt!
Opmerking van de redacteur: Het artikel is voor het eerst gepubliceerd in een editie van ElektorMag uit 2010. Sommige onderdelen, producten, prints en/of links zijn mogelijk niet meer verkrijgbaar. Toch vinden we de educatieve inhoud waardevol en we denken dat het u kan inspireren om zelf nieuwe projecten te starten.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Circuits & Circuit Design!