Veel hifi-liefhebbers in de Elektor-community zijn het erover eens dat vinyl een uniek geluid biedt dat zich onderscheidt van digitale audiobronnen. In een artikel uit 2016, presenteerden we een high-end phono-voorversterker die voor elk kanaal vier speciale opamps in parallel gebruikte om uitzonderlijk lage ruis te leveren. Deze ontwerpbenadering van de phono-voorversterker was een herhaling van een concept dat Elektor voor het eerst onderzocht in 1982, toen de ontwerpers discrete transistoren gebruikten om vergelijkbare resultaten te bereiken.

Achtergrond

Audioschakelingen zijn al lange tijd een favoriet onderwerp voor leden van de Elektor-community. In de loop der jaren heeft Elektor talloze ontwerpen ontwikkeld en gepubliceerd, waarvan vele innovatief en uniek waren. Een van die ontwerpen was de "superruisarme phono-voorversterker", die in 1982 verscheen in het Summer Circuits nummer, legt Thomas Scherer uit op . De naam "super" is afgeleid van de term "superruisarm", wat "super weinig ruis" betekent. Het ontwerp bevatte acht betaalbare ruisarme BC550/BC560 transistoren in parallel aan de ingangstrap van elk kanaal, waardoor de ruis effectief met een factor √8, oftewel 2,82, werd verminderd. Dit was een opmerkelijke verbetering, vooral voor Moving Coil (MC) pickup-elementen, die bekend staan om hun zeer lage uitgangssignaalniveau. Het ontwerp vereiste echter een grote print, omdat elk kanaal in totaal 20 transistoren gebruikte.
 
phono preamplifier PCB file
De PCB layout voor de phono-voorversterker. Alle componenten zijn bedrade types.

Constructie en Behuizing

 "Voordat men begint met het bouwen van de voorversterker, moet men beslissen welke configuratie men wil maken," legt Scherer uit. "In ons prototype hebben we gekozen voor de combinatie van het voorversterkerboard en het modulaire voedingsboard. Ze passen allebei prima in de Hammond-behuizing die in de componentenlijst staat. De assemblage van de print zou geen problemen moeten opleveren, zelfs als men geen gevorderde soldeervaardigheden bezit."

 De voorversterkerprint past precies in de onderste sleuven van de Hammond-behuizing. Monteer de Cinch-aansluitingen en de massa-aansluiting op een van de eindpanelen.
 
phono preamplifier hardware
De phono-voorversterkerprint en de voedingsprint zijn boven elkaar gemonteerd.

De schakeling

Ondanks de parallelle opamps is het schema vrij compact, merkte Scherer op. Voor elk kanaal zijn vier ingangsopamps en een dubbele opamp nodig, hier een LM833. De componentwaarden in het schema zijn bedoeld voor MM/MD pickup-elementen met een nominaal uitgangssignaalniveau van ongeveer 2 mV. De schakeling kan ook worden aangepast voor MC pickups met een laag uitgangssignaalniveau door een aantal weerstandswaarden aan te passen.
 
phono preamplifier schematic
Klik op de figuur om het volledige schema te openen.

Het oorspronkelijke project

Het artikel over de phono-voorversterker, “Supra 2.0: Een superruisarme MM/MD phono-voorversterker" verscheen in Elektor juli/augustus 2016. Het is gratis te downloaden gedurende de twee weken die volgen op de publicatie van deze nieuwsbrief. Veel plezier!
Noot van de redactie: Dit artikel (150616-I-NL) werd voor het eerst gepubliceerd in een 2016-editie van ElektorMag. Sommige onderdelen, producten (zoals prints) en links zijn mogelijk niet meer beschikbaar. Toch blijft de educatieve inhoud waardevol en we vertrouwen erop dat het u zult inspireren om een nieuw project te starten.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Voorversterker!