Heeft u een multifunctionele frequentiemeter nodig voor tijdgerelateerde metingen? Kijk dan eens naar dit gebruiksvriendelijke ontwerp uit 2004. Het is een creatieve oplossing die een breed scala aan meetmogelijkheden biedt.

Frequentiemeterschakeling

Laten we beginnen met de schakeling van de Multifunctionele Frequentiemeter. De functionele elementen van het circuit omvatten een AT90S microcontroller, uitlezing, modusschakelaar, signaalconditionering en voeding.
 
Frequency Meter Circuit
  Frequentiemeterschakeling
"De micro is geklokt op een frequentie van 10 MHz en biedt niet minder dan 15 configureerbare I/O lijnen verdeeld over twee poorten", merkte de ontwerper R. Zenzinger op. "De lijnen in poort B zijn allemaal geprogrammeerd als uitgangen, die de afzonderlijke segmenten van de 7-segment displays aansturen. Daarentegen hebben de lijnen in poort B verschillende functies, ze fungeren als in- of uitgangen. Alleen PD0 en PD4 zijn altijd uitgangslijnen waarvan de interne pull-up weerstand (ca. 50 kΩ) is geactiveerd. PD.1, PD.2 en PD.3 zijn alleen actief na een reset of als een andere meetmodus is geselecteerd met de draaischakelaar. Tijdens bedrijf wordt de uitgangsmodus geselecteerd om het display aan te sturen."

 Dankzij een dubbelzijdige print kan het veelzijdige instrument zeer compact worden gebouwd.
 
Frequency meter PCB
Dankzij een dubbelzijdige print kan het veelzijdige instrument zeer compact worden gebouwd.
Wanneer het instrument is ondergebracht in een stijlvolle ABS-behuizing, moeten de bedieningselementen verplaatst worden van de print naar het frontpaneel. Het gebruik van een behuizing met een transparant deksel, zoals een Teko type P3 of P4, kan de behoefte aan gereedschap aanzienlijk verminderen, omdat er geen uitsparingen nodig zijn voor het LED-display. U hoeft alleen maar de displays in gestapelde aansluitingen te monteren.

Specificaties Frequentiemeter

Hier zijn de functies en specificaties van het ontwerp:
 
  • Frequentiemeting met 3 poorttijden
  • Periodeduurmeting in milliseconden en microseconden
  • Pulsduurmeting van positieve en negatieve halve cycli in milliseconden en microseconden
  • Gebeurtenisteller tot 107 gebeurtenissen
  • Stopwatch met rondetijdfunctie; resolutie 10 ms
  • 8-cijferige 7-segment LED-uitlezing
  • Selecteerbare pauze van 1-5 s of handmatige herstart
  • Resolutie 0,1 microseconde of 0,1 seconde
  • 4 MHz maximale ingangsfrequentie
  • 1 microseconde minimale pulslengte
  • 1000 s maximale pulslengte
  • 10 mV – 5 V ingangsspanningsbereik beschermd tot 30 V (hogere schommelingen mogelijk door een externe spanningsdeler toe te voegen)
  • Overloopindicatie; voorloopnulonderdrukking; meetfoutsignalering
 
frequency meter image.png
Het frequentiemeterproject

Het oorspronkelijke project

Het artikel, “Multifunctionele Frequentiemeter: voor alle tijdgerelateerde metingen,” is gepubliceerd in Elektor maart 2004. Het artikel zal ten minste twee weken na de publicatie van dit nieuwsbericht gratis te downloaden zijn. Veel plezier met het artikel!
Noot van de redactie: Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd in een uitgave van Elektor magazine uit 2004. Houd er rekening mee dat sommige onderdelen, producten (zoals prints) en links mogelijk niet meer beschikbaar zijn. We zijn echter van mening dat de educatieve inhoud waardevol blijft en hopen dat het u inspireert om nieuwe projecten te starten.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Circuits & Circuit Design!