Met wat kennis van Gert Baars kun je een instrument bouwen dat zowel een sweep-frequentiegenerator als een spectrumanalyzer omvat. Laten we eens kijken naar het ontwerp.

Overzicht van het systeem

In de sweep-frequentiegeneratormodus, ook bekend als een 'wobbulator', meet het apparaat de frequentierespons van diverse componenten of schakelingen tot 450 MHz. In de spectrumanalyzermodus evalueert het de uitgangen van schakelingen, apparatuur en antennes en biedt het een uitgebreide analyse van hun frequentiekarakteristieken. Deze combinatie maakt veelzijdig testen en analyseren in RF-toepassingen mogelijk.
 
sweep generator block diagram
Blokschema van de sweep-frequentiegenerator/spectrumanalyzer.
Het meetsysteem bestaat uit twee delen, een hardwaremodule in een aparte behuizing met alle signaalingangen en -uitgangen en software die op een pc draait. De metingen worden grafisch weergegeven op de monitor van de pc en de gebruiker kan alle variabelen en opties naar wens configureren via het toetsenbord.

Zie het schema in het artikel, dat twee weken na de publicatie van dit nieuwsbericht gratis te downloaden is. Zoals je zult zien, neemt de DDS IC een centrale plaats in.
 
RF sweep generator article Elektor
Klik om het artikel te openen.
"De oorspronkelijke bedoeling was om gewoon een sweep-frequentiegenerator (SFG) te maken voor frequenties tot aan de UHF-(70 cm)band", legt Baars uit. "Al snel ontstond echter het idee om een spectrumanalyzerfunctie toe te voegen. Dat is logisch, want een SFG bevat al een groot aantal elementen die nodig zijn voor een spectrumanalyzer, zoals een DDS (direct digital synthesizer) IC, een logaritmische detector en een microcontroller met een A/D-converter en UART. De belangrijkste extra elementen die nodig zijn, zijn een mixer en enkele IF-filters. Natuurlijk moet de software ook gebruik kunnen maken van beide functies

RF Sweep Frequency Generator/Spectrum Analyzer-artikel

Het artikel van Baars, "RF Sweep Frequency Generator/Spectrum Analyzer", was oorspronkelijk gepubliceerd in Elektor van oktober 2008. Het artikel is gratis beschikbaar voor iedereen in de community tot tenminste twee weken na de publicatie van dit nieuwsitem. Veel plezier!
Opmerking van de redactie: dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in een eerdere editie van ons magazine. Houd er rekening mee dat sommige producten (zoals prints) en links mogelijk niet meer beschikbaar zijn. We zijn echter van mening dat de educatieve inhoud waardevol blijft en hopen dat het je inspireert om nieuwe en spannende projecten te beginnen.
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Testen & Meten!