Als u dit leest staan de medewerkers van de Elektor Redactie en het Lab wikkend en wegend tussen de verhuisdozen, enige zelfs met korte broek aan en puffend van de zuid Limburgse hitte. Op 29 juni aanstaande verlaat ook deze groep medewerkers het unieke Kasteel Limbricht om weer door te gaan in een tamelijk non-descript gebouw net over de grens in Aken, nabij de RWTH.

Retrotronica, de one-man band binnen Elektor/Elektuur die zich als enige het historische aspect van de electronica aantrekt, was al weken tevoren begonnen met ruimen en weggeven van ongeveer 300 kilo spullen die niet mee mochten naar locatie AC-3 (?) de nieuwe, uiterst cleane Akense “kantoorlabtuin”. Gelukkig is voor een aantal Elektuur toppers zoals Mondriaan, Edwin, Formant, Junior, Filmnet, Chorosynth en de Verobox serie, wel een plekje gevonden in nog te bouwen vitrines in AC-3. De rest van de retro-apparatuur van de fameuze zolder in Limbricht gaat in opslag in ons magazijn tevens “b” locatie in Susteren.

Een groot deel van de immense voorraad electrojunk en echt overtollige apparatuur is met een Transit busje opgehaald door techno-artiest Ko Keever, die als dank daarvoor een speciaal kunstwerkje fabriceerde en aan cameraman Patrick Wielders overhandigde; de ElekTOR. Ja als techneut zie je meteen een dikke zendbuis met keramische voet en koelvinnen aan anode en stuurrooster (?) maar de passant ziet een vervaarlijk gestekelde maar toch heel doorzichtige kever (or of is het een tor) met 6 poten. Wellicht is het Ko niet opgevallen maar deze tor kan ook gloeien met 4 volt 7 ampere of zo.

Ko maakt al torren sinds 2006: ruimtelijke constructies van gebruikte materialen, voorwerpen en onderdelen van instrumenten. Ze visualiseren woorden die eindigen op –tor, let op hier komen er een paar: rollator, rode perforator, transistor, examinator, innovator, leugendetector, rookdetector, en vibrator. En nu dus ook de Elektor, die duidelijk het uitzenden van doorzichtige informatie uitbeeldt.

Ko zegt: "Alle elektorren in een bepaald gebied vormen samen het elektoraat ofwel de Elektorcommunity. Om de vier jaar mogen ze kiezen uit een groot aanbod van verouderde apparaten en onderdelen, waarmee ze hun constructie toch nog kunnen verbeteren. Door middel van deze vorm van hergebruik dragen ze bij aan de duurzaamheid van de planeet aarde."

Bekijk Ko’s torrenwerk en zijn hilarische CV op www.kunsthalweert.nl/ko-keever/