Wilt u zich verdiepen in projecten en tutorials over draadloze toepassingen en communicatie? Deze pagina is een uitgebreide bron voor doe-het-zelf elektronicaprojecten en diepgaande technische tutorials, die een breed spectrum aan onderwerpen behandelen, van de basis van draadloze toepassingen en GPS tot de fijne kneepjes van radiocommunicatie. Of u nu geïnteresseerd bent in het opzetten van uw eigen Wi-Fi-netwerk, de enorme mogelijkheden van LoRa wilt verkennen, u wilt verdiepen in software-defined radio (SDR), de LPWAN-technologie (low-power wide-area network) van Sigfox wilt begrijpen of de veilige en efficiënte IoT-protocollen zoals Thread en 6LowPan onder de knie wilt krijgen, Elektor heeft het voor u. Elke tutorial en elk project is ontworpen om niet alleen waardevolle informatie te verschaffen, maar ook om innovatie en praktische toepassing te inspireren, waardoor complexe concepten toegankelijk worden voor zowel beginners als ervaren beoefenaars op het gebied van draadloze communicatie.
In 2020 ontwikkelde het Elektor Lab-team een veelzijdige 868-MHz afstandsbediening met lange reikwijdte en terugkoppeling. De op STM32 gebaseerde Elektor LoRa Node bestaat uit drie elementen: LoRa node, LoRa knop en LoRa AC-voedingsschakelaar. U krijgt niet alleen een afstandsbediening met een bereik van 10 tot 20 keer dat van een Wi-Fi-verbinding op consumentenniveau op 2,4 GHz, maar ook een LoRa-ontwikkelplatform met potentieel voor LoRaWAN.
Bluetooth LE met MAUI: Bedieningsapps voor Android & Co.
Een mobiele applicatie is perfect voor het beheren van uw persoonlijke elektronische apparaten. Om energie te besparen, kan deze communiceren via Bluetooth Low Energy (BLE). Het maken en bijwerken van apps voor zowel Android- als iOS-platforms vergt echter wel wat werk. Dit is waar het MAUI-framework van pas komt, omdat het cross-platform app-ontwikkeling mogelijk maakt. In dit deel laten we zien hoe u kunt communiceren met de BLE-interface van een smartphone.
Bij het integreren van een microcontroller met een Wi-Fi-netwerk via een ESP8266, kan het kiezen voor een methode die verder gaat dan hard-gecodeerde, statische WLAN-referenties meer flexibiliteit bieden. In dit deel bieden we een aanpak waarbij op een interactieve manier gekozen wordt uit een lijst van voorkeursnetwerken voor AP's. Bovendien verkennen we het gebruik van de Wi-Fi Protected Setup (WPS) functie, die door veel toegangspunten en routers wordt ondersteund, om onze verbindingsopties verder te verbeteren.
Zo bouwt u een doe-het-zelf GNSS-referentiestation
GNSS Realtime Kinematics (RTK) technologie is indrukwekkend, maar toegang tot correctiedata kan een uitdaging zijn. Dit artikel wil u helpen om uw eigen vaste antenne op een stabiele structuur te plaatsen en een minicomputer op te zetten om deze nauwkeurige data via het internet te verspreiden. Op deze manier zijn de data toegankelijk via Wi-Fi of, wat gebruikelijker is, via een mobiele telefoon of modemverbinding.
MSF is de Britse tegenhanger van de Duitse DCF77-tijdsignaalzender. Dit software-defined radio (SDR) project demonstreert een eenvoudige en kosteneffectieve aanpak voor het bouwen van een ontvanger en decoder voor deze (en andere) tijdsignalen. De hardwarevereisten zijn minimaal: gebruik een Raspberry Pi Pico om het MSF-tijdsignaal te ontvangen, decoderen en informatie weer te geven.
Wilt u wat signalen genereren? In de artikelenreeks "AVR Software Defined Radio" presenteert Elektor een groot aantal praktische experimenten: sinus- en blokgolfgeneratoren, een RMS-spanningsmeter, experimenten met FM, AM en PM, FIR- en IIR-filters, draadloze datatransmissie, ontvangst van het DCF-tijdcodesignaal, RTTY-weerberichten en BBC-uitzendingen via langegolfradio. Lees verder om meer te leren over een signaalgeneratorboard, een DDS-sinusgenerator, een FM-generator en meer.
Wilt u RDF (Radio Direction Finding) gebruiken om een verloren weersensor te lokaliseren? Het proces hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het apparaat is gebouwd als een compacte eenheid, zodat er intern geen afscherming nodig is en alleen de complete ontvanger moet worden ingesloten in gesoldeerd blik voor afscherming. Vrijstaande constructie of gebruik van de module, bijvoorbeeld in een weerstation, is alleen mogelijk als de massa-aansluitingen op de pennen kort en niet te dun worden gehouden, met ontkoppelingscondensatoren waar nodig.
Het bouwen van een doe-het-zelf radio-ontvanger is altijd een favoriet project geweest van elektronicafanaten. Vandaag de dag zijn veel makers nog steeds gepassioneerd door doe-het-zelf radioprojecten, vooral digitale. Dit artikel behandelt het proces van het maken van een digitale radio met behulp van een ESP32-module en een Arduino-shield, dat gebruikmaakt van de Si4684 digitale ontvangerchip van Skyworks om dit doel te bereiken.
Een GPS-tracker die in staat is om zijn locatiegegevens met instelbare intervallen door te geven, is een zeer veelzijdig hulpmiddel met verschillende gebruiksmogelijkheden. In tegenstelling tot conventionele modellen die afhankelijk zijn van 3G of 4G cellulaire netwerken, maakt dit ontwerp gebruik van het gratis LoRa-netwerk om positiegegevens door te geven. Door gebruik te maken van Node-RED worden de gegevens naadloos overgebracht naar verschillende apparaten zoals PC's, Raspberry Pis en smartphones, waar ze gevisualiseerd kunnen worden op een kaart in een webbrowser.
Wilt u autonome besturing implementeren in een modelvliegtuig? U kunt de besturing zelf maken. Er is geen grote rekenkracht voor nodig; een microcontroller is voldoende. Voor deze opstelling is de primaire sensor een compacte GPS-ontvanger. Daarnaast bevat het ontwerp aansluitingen voor de optionele bevestiging van een meerassige versnellingsmeter, een rotatiesensor en een magnetometer, waardoor verdere aanpassing en precisie in de besturing mogelijk is.
De hier geïntroduceerde gadget is niet ontworpen om de snelheid te begrenzen door de mechanica van het voertuig te veranderen; in plaats daarvan dient de GPS-gebaseerde snelheidsmonitor als een alarm dat wordt geactiveerd wanneer het voertuig een vooraf gedefinieerde snelheidsdrempel overschrijdt. De GPS-module is een NEO-6 module van u-blox. De TinyGPS+ bibliotheek doet al het werk voor het decoderen van de NMEA 0183 geformatteerde datastroom die door de GPS-module wordt uitgevoerd.
Er zijn talloze hardware modules beschikbaar voor het GPS-volgen van verplaatsbare activa zoals voertuigen. Om de data te analyseren moeten ze meestal naar een externe cloudserver worden overgebracht voor opslag en visualisatie. Traccar, een open-source software, biedt een alternatief door on-premises serverhosting mogelijk te maken. U kunt de toegang tot de data beheren. Traccar is compatibel met een Raspberry Pi en integreert met het Node-RED automatiseringsframework.
Er zijn verschillende protocollen op de markt: Bluetooth, Bluetooth Low Energy, Wi-Fi, LoRa, Zigbee, Sigfox, Thread, 6LowPan, MiWi, ANT, Z Wave en meer. Bent u gestrest van al deze opties? Vraagt u zich af welk protocol u het beste kunt kiezen voor uw volgende project? Hier zijn enkele inzichten.
Overweegt u Sigfox? Kijk eens naar dit project, een "CO2-stoplicht" dat verbinding maakt met het IoT via het Sigfox-netwerk. Deze aanpak geeft de sensor een groter bereik en stelt hem in staat om te werken wanneer er geen Wi-Fi-netwerk beschikbaar is. De schakeling bestaat uit een Arduino Uno en het MKR FOX1200-board.
Een Monster LED Klok met Wi-Fi en Temperatuur Weergave
Wilt u een grote LED-klok bouwen en onderweg meer leren over Wi-Fi en MQTT? Volg de stappen in dit artikel om een 4 inch groot display te bouwen dat de internettijd weergeeft via een ESP32. Het ontwerp is niet beperkt tot het weergeven van alleen de tijd. U kunt nieuwe sensoren inbouwen die gegevens leveren via het MQTT-protocol.
Elektor heeft tientallen artikelen en nieuwsberichten gepubliceerd over ZigBee en de toepassingen ervan. De print in dit artikel meet de spanning en de stroom tot 170 A die wordt geleverd door de accu in een model. Vervolgens stuurt het de gegevens via radio naar een afstandsbedieningszender of via USB naar een Qt-applicatie op een computer. Natuurlijk kunt u dit project aanpassen voor allerlei andere toepassingen op basis van ZigBee en 1-Wire of I2C bussen.
Great Scott Gadgets YARD Stick One - Sub-1 GHz Wireless Test Tool
De YARD Stick One (Yet Another Radio Dongle) kan digitale radiosignalen met frequenties onder 1 GHz verzenden en ontvangen. Hij gebruikt hetzelfde radioschema als de populaire IM-Me.
RTL-SDR V4 (Software Defined Radio) met Dipool Antenne Kit
De RTL-SDR is een betaalbare dongle die kan worden gebruikt als een computer-ondersteunde radioscanner voor het ontvangen van live radiosignalen tussen 500 kHz en 1,75 GHz bij u in de buurt.
Programmeer en bouw Arduino-gebaseerde hamstation-hulpmiddelen, tools en instrumenten. Naast een gedetailleerde inleiding tot de spannende wereld van de Arduino-microcontroller, maakt dit boek je bekend met de shields, modules en componenten die je op de Arduino kunt aansluiten.
Geïnteresseerd in draadloze communicatie? Wij ook! Doe mee met de ingenieurs en redacteuren van Elektor voor een webinar in november 2024. We plannen momenteel het onderwerp en het lesprogramma. Zodra we meer details hebben, plaatsen we alle informatie op de Elektor Webinars-pagina. Blijf op de hoogte!