Eerste blauwe-energiecentrale ter wereld
op
Op 26 november 2014 werd door Koning Willem-Alexander op de Afsluitdijk de eerste blauwe-energiecentrale ter wereld in gebruik gesteld. In deze proefinstallatie wordt het samenkomen van rivier- en zeewater gebruikt om duurzame energie op te wekken. Met slim ontworpen membranen kan namelijk het verschil in zoutgehalte worden omgezet in elektriciteit. Onderzoekers van onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente leverden kennis voor de membranen en de technologie in deze centrale.
De membranen van de Universiteit Twente produceren in een lab-omgeving een vermogen van ongeveer 1,3 watt per vierkante meter. Om blauwe energie economisch rendabel te maken moet dit woren verhoogd tot 2 tot 3 watt per vierkante meter. Promovendi van de Universiteit Twente gaan de centrale op de Afsluitdijk gebruiken als onderzoeksfaciliteit om op grotere schaal de efficiëntie te verbeteren.
De installatie bevat nu in totaal vierhonderd vierkante meter aan membranen die per uur 220.000 liter zout water en 220.000 liter zoet water kunnen verwerken. Het totale membraanoppervlak wordt de komende jaren uitgebreid tot 100.000 vierkante meter. Om ruimte te besparen worden er verschillende membranen direct achter elkaar geplaatst, op een afstand van 0,3 – 0.5 millimeter van elkaar. Voor een commerciële installatie is uiteindelijk een miljoen vierkante meter membraan nodig.
Discussie (0 opmerking(en))