De Elektor Audio DSP FX Processor combineert een Espressif ESP32-microcontroller met een ADAU1701 audio-DSP van Analog Devices. Hij koppelt hoogwaardige audio-ingangen en -uitgangen met een ingebouwde DSP voor audioverwerking en een krachtige dualcore 32-bit ESP32 MCU met draadloze mogelijkheden. In tegenstelling tot schijnbaar gelijkwaardige boards, onderscheidt dit board zich doordat de geïntegreerde DSP audiotaken onafhankelijk kan afhandelen, waardoor je zowel kracht als flexibiliteit krijgt.

Toepassingen van de Audio DSP FX Processor

De Elektor Audio DSP FX Processor is ongelooflijk veelzijdig. Je kunt hem gebruiken voor audiostreaming via bluetooth en wifi, het bouwen van gitaareffectpedalen of het ontwerpen van muzieksynthesizers. Hij is ook handig voor het genereren van geluid, geavanceerde audio-effecten zoals reverb en pitch shifting, en programmeerbare crossover filters. Hij is geschikt voor op internet aangesloten audioapparaten, DSP-experimenten en draadloze MIDI-opstellingen of MIDI-naar-CV-conversie. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 
Volledig geassembleerd board. 
Het Audio DSP FX Processor-board draait op opensourcesoftware, waardoor je de vrijheid hebt om het aan te passen aan je audioprojecten. Of je nu geïnteresseerd bent in het gebruik van de meegeleverde bibliotheek of in het verkennen van nieuwe toepassingen, er is genoeg informatie beschikbaar om je te helpen. Kijk voor meer informatie op de Elektor Labs projectpagina of ga naar de GitHub-repository.
 

Belangrijkste functies en specificaties

De Elektor Audio DSP FX Processor biedt een reeks handige functies voor hoogwaardige audiotoepassingen. Hier volgt een kort overzicht van de belangrijkste specificaties:

  • Ondersteunt wifi en bluetooth: geschikt voor onder andere audiostreaming en het op afstand ontwikkelen van DSP-programma's.
  • I²S-bus: deze zorgt voor de overdracht van audiosignalen tussen de ESP32 en de DSP. Als de DSP alle audioverwerking voor zijn rekening neemt, wat mogelijk is, is de ESP32 vrij om andere taken uit te voeren.
  • I²C-bus: hiermee kun je de DSP besturen vanaf een andere processor, zoals de ESP32 of een Arduino UNO. We hebben voor I²C gekozen omdat het gemakkelijker is om uit te breiden.
  • EEPROM: het board heeft een EEPROM voor het opslaan en laden van DSP-programma's. De ESP32 kan deze EEPROM laden met nieuwe DSP-programma's vanaf een computer, draadloos of via usb.
  • Analoge signaalbus: deze bus loopt van de ESP32 naar de DSP en zorgt voor analoge signalen die worden gebruikt om parameters binnen DSP-algoritmes aan te passen. De bus heeft vier kanalen en kan worden bestuurd via potmeters of via de firmware van de ESP32.
  • Audio I/O-bus: omvat twee ingangskanalen en vier uitgangskanalen. Output wordt gefilterd door passieve of actieve filters, terwijl input wordt verwerkt in de DSP.
  • Extra functies: de ESP32 bevat ook een usb-naar-serieel omzetter en een MIDI in-/uitgang.

In het onderstaande blokschema kun je zien hoe deze componenten en hun verbindingen zijn georganiseerd.

Het blokschema van de Audio DSP FX Processor bevat twee hoofdblokken: een ESP32-processor en een DSP.

Vertaling: Jan Mulder

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Audio!