Welkom terug bij Elektor Lab Notes! Het Elektor Lab Team is op 3 januari weer van start gegaan. Voordat we dieper ingaan op de projecten die onze technici en redacteuren hebben uitgevoerd, wil ik graag een paar updates en geheugensteuntjes posten voor de toegewijde professionals, studenten en makers die ons elke maand volgen. We hebben een aantal bijzondere aankondigingen en nieuwe projecten te onthullen.

Een nieuw Elektor-laboratorium

Zoals de meesten van u weten, was Elektor in de jaren zestig van de vorige eeuw de grondlegger van de eerste community voor elektronica makers. Ook vandaag de dag inspireren en ondersteunen we de elektronica maker community met Elektor Mag, het online platform Elektor Labs, het Elektor Lab Team en onze merkproducten en gereedschappen. Begin 2022 is het Lab Team begonnen met de bouw van een nieuwe elektronicawerkruimte (in Aken, Duitsland) die gebruikt zal worden om te werken en samen te werken aan elektronicaprojecten. Naast een bureau en vergaderruimte voor onze technici en redacteuren, vullen we het nieuwe lab met een grote verscheidenheid aan testapparatuur (zoals oscilloscopen en een LCR-meter), technische gereedschappen (zoals soldeerstations en digitale microscopen), essentiële onderdelen (zoals MCU's, LED's, sensoren, motoren en kabels), en nog veel meer. In de komende dagen en weken zal Elektor Senior Engineer Mathias Claussen updates over het nieuwe Lab plaatsen op onze website en via @ElektorMathias.

Elektor X

In januari 2022 hebben we het Elektor X-initiatief gelanceerd om ons Lab-team meer gelegenheid te geven regelmatig te innoveren, te testen, te onderzoeken en samen te werken zonder de gebruikelijke afleiding van het werk. Het Elektor X-team bestaat uit de technische en redactionele kern van Elektor, die zich allemaal bezighouden met het plannen van nieuwe projecten en ontwerpen die een reële kans hebben om in de Elektor Store te belanden. Naar het voorbeeld van een skunk works-team houden de leden van het Elektor X-team maandelijkse, diepgaande brainstorm- en engineeringsessies waarin ze de volgende Elektor-producten plannen. Hoewel we al een groeiende lijst van potentiële nieuwe producten hebben, staan we altijd open voor nieuwe suggesties. Aarzel niet om ons een email te sturen of deel uw mening onder dit artikel.

Elektor Mag thema’s
 
In 2022 zal elke uitgave van Elektor Mag diepgaande artikelen over specifieke thema's bevatten. Het thema van de uitgave van januari/februari is Motor Control. Hier zijn de thema's voor de rest van het jaar.
           
  • Maart/April - Embedded Ontwikkeling           
  • Mei/Juni - IoT
  • Juli/Augustus - Testen en Meten
  • September/Oktober - Draadloze toepassingen
  • November/December - Producten en onderdelen
 
Elektor Halfgeleidergids
 
Veel lezers die Elektor al lang kennen, zullen zich onze beroemde halfgeleidergids nog wel herinneren. In de zomer van 2022 brengen we die weer terug! We zijn al begonnen met het plannen van een speciale halfgeleidergids voor augustus. In deze editie zal het volgende te zien zijn:
      
  • Nieuwe circuits van het Elektor Lab Team           
  • Enerverende nieuwe circuits samengesteld door de Elektor Labs online community
  • Aanbevolen nieuwe schakelingen van toptechnici en -makers uit de hele wereld
  • Klassieke schakelingen uit de oude uitgaven van Elektor Mag
  • Tips en trucs voor circuitontwerp
  • En nog veel meer! 
 
De halfgeleidergids verschijnt begin augustus. Wilt u schakelingen of ideeën aandragen? Gebruik het Elektor Labs platform.
 
 
Nieuwe programma's: Elektor Lab Talk en Elektor Engineering Insights
 
Goed nieuws. De komende weken starten we met twee nieuwe programma's - Elektor Lab Talk en Elektor Engineering Insights - op ons YouTube-kanaal. We zullen de shows live streamen en ook archiveren op het Elektor TV kanaal. Volg de onderstaande links voor meer informatie over elk programma.

Elektor Lab Talk: Leest u graag Elektor Lab Notes? Dan zul je de livestream "Elektor Lab Talk" zeker waarderen. Mathias Claussen (Senior Engineer, Elektor) en Jens Nickel (hoofdredacteur, Elektor) - en af en toe speciale gasten - vertellen over een breed scala aan onderwerpen, zoals zelfbouw-elektronicaprojecten, rapid prototyping, embedded programming, ontwerptips, retro-elektronica en labapparatuur.
 
Elektor Lab Talk
 
  • Elektor Engineering Insights: Volg Stuart Cording (redacteur, Elektor) als hij praat over echte engineering-uitdagingen en -oplossingen met bekende elektronicadeskundigen. Hij is van plan onderwerpen aan te snijden als EMI/EMC-problemen, IoT-producten, de uitdagingen die gepaard gaan met het ontwerpen van op RISC-V gebaseerde producten, en nog veel meer.
 
Elektor engineering insights

Abonneer je op ons YouTube-kanaal voor notificaties over livestreams! 
 

Clemens Valens (Technicus/Editor, Elektor)

Eind 2021 trok het Arduino Nano Every board mijn aandacht en daarom besloot ik het eens nader te bekijken. Het is het goedkoopste Arduino-board en met de Nano-vormfactor is het ook vrij klein. De MCU is een ATmega4809, die veel recenter is dan de ATmega328 van de UNO en dus zijn er enkele verschillen (vier seriële poorten!) en compatibiliteitsproblemen (de Nano Every heeft slechts vijf PWM-uitgangen). Ik was vooral geïnteresseerd in het Custom Configurable Logic (CCL) block dat niet beschikbaar is op de UNO. Geïnspireerd door een application note van Microchip, ben ik begonnen om het te gebruiken als een adresseerbare RGB LED driver voor NeoPixels die eruit zou zien als een normale SPI interface in het programma. Door een eenvoudig RC netwerk aan de uitgang toe te voegen, kreeg ik het voor elkaar om het te laten werken op een 1 MHz SPI clock. Deze video legt in detail uit wat ik gedaan heb.
 

Luc Lemmens (Technicus/Editor, Elektor)

Zoals we eind 2021 en hierboven al aankondigden, zal Elektor deze zomer een extra editie uitgeven met - onder andere - een flinke verzameling kleinere schakelingen en projecten. Zo'n nieuwjaarsvoornemen vraagt ook om een tijdige voorbereiding om het naast onze normale werkdruk voor elkaar te krijgen. Om te beginnen hebben we deze maand diverse externe ontwerpers en auteurs benaderd voor hun bijdragen. Maar zoals altijd, ook al hebben we u niet benaderd voor dit zomernummer, als u interessante projecten heeft die u met ons en andere lezers zou willen delen, laat het ons weten!

Akoestische Levitatie

Na de drie projecten over magnetische levitatie heb ik deze maand een kijkje genomen bij de Acoustic Levitation Kit van Makerfabs, die in onze webshop wordt aangeboden. Dit keer niet experimenteren en knutselen met relaisspoelen en regelcircuits, maar een complete set onderdelen en software om kleine objecten te laten zweven op ultrasone geluidsgolven. Het TinyLev project zelf is ontwikkeld aan de Universiteit van Bristol om aan te tonen dat dit type levitatie gebouwd kan worden met kant-en-klare elektronische componenten. Het was een leuke uitdaging om dit te bouwen, hoewel het veel meer werk was dan ik van tevoren had ingeschat. Uiteindelijk was het lonend om te zien dat je ook met akoestische staande golven voorwerpen in een schijnbaar gewichtloze toestand kunt brengen.
 
Makerfabs Acoustic Levitator DIY Kit in Lab Notes
Makerfabs Akoestische Levitator zelfbouw kit
Projecten en Artikelen
 
En dan moest er natuurlijk ook nog geschreven en geredigeerd worden. Ik werkte aan een artikel over een Arduino Geiger-Müller teller shield, een presentatie van een op TEA5767-gebaseerde FM ontvanger, en als allerlaatste een schakeling die batterijvoeding bespaart in een commercieel verkrijgbare mollenverjager.
 
Arduino Geiger-Müller counter shield in lab notes
Arduino Geiger-Müller teller shield
 
Digital FM Receiver with Arduino and TEA5767
Digital FM ontvanger met een Arduino en TEA5767
In laatstgenoemde tekst schreef ik dat het waarschijnlijk het beste is niets te doen als deze kleine zoogdieren in en onder je tuin graven; als ik nu naar de toestand van mijn gazon kijk, denk ik dat enkele mollen in de buurt een preview van dit artikel in handen hebben gekregen.
 
Mole hills in the lawn in lab notes
Molshopen in het gazon

Bedankt voor het lezen van deze editie van Elektor Lab Notes. Elke paar weken publiceren we nieuwe lab notes en updates over onze ontwerpprojecten, interessant nieuws uit de sector en leerzame technische inzichten. Deel je mening (en je eigen lab notes) met ons in de sectie Discussie onderaan de pagina. Blijf nieuwsgierig!


Vertaling: Hans Adams