Elektronen en hun onzichtbare krachten
22 februari 2018
op
op

van de elektronica,
in beeld gebracht door middel van animaties.
Sommige van die video’s worden honderdduizenden of zelfs miljoenen keren bekeken. Van een goede pedagogische video kan iedereen iets leren. Elke kijker kan op zijn eigen niveau hiaten in zijn kennis opvullen, duistere plekken verlichten en vooruitgang boeken in zijn eigen tempo.
De animatie: niet te overtreffen als pedagogisch gereedschap
Onlangs kwam ik toevallig een aantal opmerkelijke animaties tegen. Deze filmpjes lieten een andere aanpak zien om elektronica te onderwijzen. Ik was werkelijk getroffen door de kwaliteit. Ik vond ze origineel, natuurgetrouw, helder en effectief. Vooral dat laatste. Ik zag hoe goed het werkt om een abstract onderwerp, zoals elektromagnetische inductantie, toe te lichten door het zichtbaar te maken. Hier worden de processen die zich afspelen binnenin een gewone condensator helder in beeld gebracht. Het optimale pedagogische effect wordt alleen bereikt als een demonstratie zich vastzet in het geheugen. Dan komt de informatie vanzelf weer naar boven als u de kennis nodig hebt, of als u op een dag zèlf moet uitleggen hoe een spoel of een condensator werkt.Daarom laat ik graag twee van die geweldige animaties zien. Als u dit niet eerder gezien hebt, zult u vast onder de indruk zijn van de manier waarop het hier wordt weergegeven.
Opmerking: Ik zou het erg fijn vinden als de lezers van deze rubriek in hun commentaar onderaan deze pagina willen linken naar andere video’s over elektronica, waarvan ze vinden dat die ook zo’n krachtig pedagogisch effect hebben.
Read full article
Hide full article
Discussie (4 opmerking(en))
Roger Nuyttens 7 jaar geleden
Die handleiding heb ik niet meer dus put ik uit mijn geheugen.
De batterij werd voorgesteld door 'n gevulde aquarium met onderaan opzij 'n gat.
De hoogte van het water (waterdruk P stond analoog voor spanning in Volt) en de opening bepaalden het water debiet dat voor stroom in Ampère stond.
Hoe hoger de bak gevuld hoe verder de waterstraal uit de bak spoot en hoe hoger het debiet.
Aan de bak werd 'n waterleiding gekoppeld die analoog de elektrische leidingen voorstelden
Een vernauwing in de waterleiding stond analoog voor de weerstand R.
'n Condensator werd voorgesteld door 'n rubberen membraan dat haaks in de waterleiding werd geplaatst en zich door de waterdruk bolde in de ene richting tot de spanning van het membraan evenredig was met de waterdruk en er dus geen stroom meer vloeide (laden van de condensator) .
Omgekeerd kon het membraan het water terugduwen (ontladen van de condensator)
Bij wisselstroom bolde het membraan zich dan beurtelings in de ene en dan in de andere richting zodat er wisselstroom bleef vloeien.
'n waterpomp stond analoog voor 'n dynamo enz.
'n inductie was moeilijker met 'n water analogon maar daarvoor werd de massa van 'n treinwagon gebruikt: je moet eerst langzaam maar hard duwen vooraleer je die langzaam in beweging krijgt maar gaat steeds sneller.
Als je die dan loslaat bolt die vanzelf nog 'n eindje door.
Omgekeerd bij het afremmen.
Iedereen heeft wel eens 'n auto in gang geduwd en velen weten hoe water stroomt in 'n beek, rivier met vernauwingen
Bovenstaande voorstellingen zijn mij altijd bijgebleven als onderscheid tussen vooral stroom en spanning enz; en gebruik dat nog altijd om het aan leken uit te leggen.
De filmpjes vind ik al moeilijker voor leken.
Roger Nuyttens 7 jaar geleden
Roger Nuyttens 7 jaar geleden
Jammer dat 'n geplaatst bericht niet meer bij te werken is.
GdB 7 jaar geleden