Energie efficiënter opslaan in waterstof
op
Een van de manieren om overtollige elektrische energie van alternatieve energiebronnen op te slaan is met behulp van elektrolyse. Hierbij wordt water met elektrische stroom ontleed in waterstofgas en zuurstofgas. Het waterstofgas kan worden opgeslagen en later worden gebruikt om weer energie uit terug te winnen. Onderzoekers van de Technische Universiteit in Wenen hebben nu ontdekt dat elektroden van een bepaald materiaal zich verrassend anders gedragen dan verwacht, waardoor de elektrolyse veel efficiënter kan verlopen.
De onderzoekers gebruikten elektroden van perovskiet die zijn opgebouwd uit zuurstof, lanthaan, strontium en ijzer. Omdat het oppervlak van de elektroden een belangrijke rol speelt bij de waterstofproductie werd dit tijdens de elektrolyse met behulp van röntgenstralen onderzocht. Hierbij bleek dat er ijzeratomen uit het perovskiet naar buiten komen die vervolgens niet meer als zuurstofverbinding maar als zuiver ijzer op het oppervlak aanwezig blijven. Zodra dit gebeurt werkt de elektrode veel efficiënter en stijgt de hoeveelheid geproduceerde waterstof. Als de stroom wordt uitgeschakeld, worden de ijzeratomen weer door het perovskiet opgenomen.
De resultaten van het onderzoek werden onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Angewandte Chemie (International Edition).
Illustratie: Copyright Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA. Reproduced with permission.
Discussie (0 opmerking(en))