Energiezuinig transport van magnetische bits mogelijk gemaakt
op
Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Stichting FOM zijn erin geslaagd om zeer energiezuinig de beweging van magnetische domeinwanden te beheersen met elektrische velden. Deze vinding is van groot belang voor de ontwikkeling van het racetrack-geheugen, een veelbelovende nieuwe technologie voor dataopslag. In dit geheugen stromen de magnetische bits – ultrakleine gebiedjes met een verschillende magnetisatie – door een nanodraad heen en weer langs de lees- en schrijfkop. Alle onderdelen staan stil, alleen de informatie beweegt.
In 2002 is het concept bedacht van het racetrack-geheugen, waarin je veel meer informatie op moet kunnen slaan dan in de huidige chips. Cruciaal hiervoor is beheersing van de ‘wandjes’ die de magnetische bits begrenzen: als het ene wandje sneller beweegt dan het andere, halen ze elkaar in en gaat informatie verloren. Tot nu toe kon men de snelheid van de wandjes alleen beheersen met magneetvelden en stromen, wat niet energiezuinig is. De aanname was dat het niet kon met elektrische velden, doordat die alleen doordringen in de buitenste laag van het magnetische opslagmateriaal. De onderzoekers hebben dit probleem nu opgelost door een ultradun opslagmateriaal van slechts enkele atomen dik te gebruiken.
De resultaten van het onderzoek werden op 22 mei 2012 gepubliceerd in de online-editie van het tijdschrift Nature Communications.
Discussie (0 opmerking(en))