Wilt u misschien meer weten over enkele projecten uit eerdere (Engelse) april edities van Elektor? Hieronder belichten we een paar interessante artikelen en projecten uit die helemaal teruggaan tot 1975. We hadden tientallen anderen kunnen opnoemen, maar we denken dat u vooral deze inspirerend zult vinden. Mocht u zelf iets hebben gebouwd vertel ons daar dan ook gerust alles over. 

Het ClockClock project (april 2021)

Elektor heeft een lange geschiedenis in het publiceren van innovatieve klokprojecten. In 2021 hebben we een project gepubliceerd dat onze technische volgers versteld heeft doen staan. Het ClockClock ontwerp betrof simpelweg een klok gemaakt van klokken. Maar het ontwerpen daarvan was nog niet zo eenvoudig. Ontwerper Justin Rajewski gebruikte veel analoge wijzerplaten om samen de cijfers van de tijd te vormen.

 
ClockClock Project. Engineering in April
De basis van de ClockClock wordt gevormd door twee planken van esdoorn.
Het project bestond uit een FPGA en 48 stappenmotoren. "Naast het pronken met de enorme hoeveelheid IO waar FPGA's toe in staat zijn gebruikt dit project de Qwiic connector op de FPGA op een semi-onconventionele manier," legde hij uit. "De FPGA in dit project fungeert als randapparaat in plaats van als controller. De Arduino is de controller en geeft alle commando's aan de FPGA. Derhalve denk ik dat deze opzet voor veel projecten een bruikbaar voorbeeld zal zijn."

 
Inside the ClockClock - Engineering in April
Bij de 102 snoertjes die in de FPGA gaan maakt het niet echt uit op welke pinnen ze worden aangesloten.

Motion-Detection Camera Trigger met een Arduino (april 2014)

Wilt u foto's maken middels bewegingsdetectie? U kunt eenvoudig uw eigen Motion-Detection Camera Trigger bouwen met behulp van een Arduino, een condensator, een paar weerstanden en wat software.
Motion-Detection Camera Trigger Using Arduino
Het hele circuit is ondergebracht in een spatwaterdichte behuizing.
"Het bleek dat het aansluiten van het PIR-board op een analoge ingang van de Arduino handiger was dan het gebruik van een digitale ingang", legt Rolf Blijleven uit. "Eén digitale uitgang van de Arduino wordt gebruikt voor de IR-LED met een serieweerstand die wordt gebruikt om de camera te bedienen. De drie AA-batterijen voor het nachtlampje dienen ook als voeding voor de Arduino."
Motion-Detection Camera Trigger schematic
Het complete ontwerp met Arduino, IR LED en PIR-board (voorheen een nachtlampje).
Elke beweging binnen een paar meter van de PIR-sensor activeert de camera. Dit werkt ook door glas, zodat u uw camera binnen kunt plaatsen en de sensor/afstandsbediening buiten.

Elektor Internet Radio (april 2008)

Vroeger moest je audiosignalen moduleren op een RF-draaggolf zodat ze konden worden ontvangen en gedemoduleerd om iets hoorbaars te reproduceren. Tegenwoordig worden audiosignalen gecomprimeerd en in IP-pakketjes gestopt die dan worden gestreamd. Dit betekent dat u toegang tot duizenden internet radioprogramma’s kunt krijgen door deze pakketten te ontvangen, te bufferen en te decomprimeren. De Elektor Internet Radio maakt dit eenvoudig mogelijk.

 
Elektor Internet radio
De lay-out van de componenten (links) en het volledig geassembleerde prototype (rechts).
"Voordat u naar de radio kunt gaan luisteren moet u de testfirmware uit de EIR verwijderen en de radiofirmware installeren", legden de ontwerpers Harald Kipp en Dr. Thomas Scherer uit. "Om nieuwe firmware te kunnen laden sluit u eerst pinnen 34 en 36 van connector K3 aan met een jumper, drukt u op Reset en verwijdert u ten slotte de jumper weer. Hierna start de EIR met de bootloader opnieuw op en kunt u SAM-BA gebruiken om de radiofirmware te downloaden. Verbind nu de EIR via de Ethernet-poort met uw lokale netwerk (met behulp van een hub, een switch of een internetrouter met meerdere poorten) en sluit de audio-uitgang aan op een hoofdtelefoon of een versterker."

Soil Moisture Tester (april 2001)

Bent u iemand die geregeld uw planten laat uitdrogen en afsterven? Overweeg dan om een bodemvochtsensor te maken. Natuurlijk kunt u deze op Amazon kopen maar zou het niet leuker zijn om er zelf eentje helemaal van scratch op te bouwen? In april 2001 beschreef Elektor een vrij eenvoudig ontwerp.

 
Soil moisture schematic. Engineering in April
Het volledige ontwerp is nauwelijks complexer dan het blokschema.
Eenmaal afgebouwd steekt u de twee elektroden in de grond en verschijnt het vochtgehalte op een LED-display. Groene LED's geven vochtige grond aan, gele LED's laten je weten dat het een beetje droog wordt en rode LED's laten je weten dat onmiddellijk actie nodig is. 
 
"De elektroden zijn gemaakt van twee stukjes stijf en geïsoleerd koperdraad, ongeveer 10 cm lang en 1 mm dik. Aan de uiteinden wordt 4 cm isolatie verwijderd en deze worden daar vervolgens vertind. Dit om te voorkomen dat de koperdraad oxideert. De verbinding tussen de elektroden en de tester kon worden gemaakt met twee stukjes flexibele gevlochten kabel."

E-Meter: Controleer de straling van uw beeldscherm (april 1998)

Jezelf afvragen of elektronische componenten slecht zijn voor de gezondheid is niets nieuws. Technici denken al jaren na over dit soort zaken. In april 1998 beschreef Elektor de innovatieve E-Meter voor het controleren van de straling die door beeldschermen wordt uitgezonden.
Emeter
Het prototype van de E-Meter.
Ontwerper H. Bonekamp legt uit: "Het meest veeleisende onderdeel van het circuit is de sensor, een doe-het-zelf luchtcondensator. Deze wordt geproduceerd uit twee 30x30 cm platen aluminium ... De platen worden aan elkaar bevestigd met vier nylon schroeven, moeren en 10 mm lange afstandhouders: één op elke hoek. Er worden nylon schroeven, moeren en afstandhouders gebruikt omdat deze geen invloed hebben op de capaciteit die ongeveer 80 pF is."

Maak een dimmer voor halogeenlampen (april 1991)

In 1991 hadden technische enthousiastelingen geen smartphones voor het op afstand bedienen van de verlichting in hun huizen en kantoren. Maar ze hadden wel andere oplossingen zoals in dit artikel werd beschreven. De dimmer is gebaseerd op het gegeven dat elke lamp in een tweedraads systeem op afstand kan worden bediend zonder enig effect op de andere lampen in het systeem. Een handbediende infrarood-afstandsbediening biedt vier functies: licht aan, licht uit, licht helderder en licht dimmer.

 
Halogen dimmer project
Schema van de zender van de afstandsbediening.
De zender van de afstandsbediening is gebaseerd op Plessey's Type MV500 JC. "Naast een toetsenbord, een oscillator en een driver voor de infrarooddiodes bevat dit IC alles wat nodig is voor een 32-kanaals infraroodzender. Omdat de ontvangstprint noodzakelijkerwijs klein moest worden gehouden (ongeveer 50x40 mm) is de huidige zender gelimiteerd tot zes kanalen."

Light-Powered Radio (april 1985)

Elektor lezers en technici waren hun tijd ver vooruit als het ging om zonne-energie. Zo hebben we in april 1985 een compacte radio beschreven die stroom krijgt van zonnecellen. Bekijk het ontwerp van de radio die dus door licht wordt gevoed.
Light-powered radio. Engineering in April
Bespaar op stroom met licht.
"Om het ontwerp eenvoudig en bouwbaar te houden hebben we gekozen voor een doorsnee middengolfontvanger omdat deze zich bij uitstek leent voor onze toepassing. Het ontwerp is gebaseerd op een Ferranti ZN416. Dit IC is een welkome aanvulling op hun eerdere IC’s als de populaire ZN414 en de ZN415 (beschrijvingen hiervan verschenen in de mei 1982 en november 1983 nummers van Elektor). De ZN416 bevat een complete AM-ontvanger met voldoende uitgangsvermogen om een hoofdtelefoon rechtstreeks aan te sturen. Hij dekt een frequentiebereik van 150 kHz... 3 MHz, inclusief de omroepbanden van de middengolf en lange golf."

Fido (april 1975)

Fido was een elektronisch spel dat in 1975 werd geïntroduceerd. Hoe vaardig was u hierin? Een onfortuinlijke hond werd door vier meesters tegelijk geroepen. Het commando "Fido come" werd gegenereerd met een drukknop. Fido dient dan in de richting van de drukkende speler te springen. "Na één succesvol commando aan Fido heeft de Fido-eigenaar van dat moment, die de opdracht heeft gegeven, voor een bepaalde tijd niets meer te zeggen. Dan kunnen de andere spelers verder met Fido. Indien één van de spelers uiteindelijk erin slaagt om Fido in zijn kennel te krijgen is het spel beslist."
Fido
Een gebouwd exemplaar van Fido (links) en het blokschema (rechts).
Binnenkort meer interessante projecten!

Volgende maand nog meer hoogtepunten uit classic Elektor artikelen, projecten en technische tutorials. En vergeet niet om ons in de comments sectie hieronder te laten weten wat u van de projecten vindt, voor ‘continuous engineering’!


Vertaling: Marc Gauw