PREMIUM Wat is premium
Engineering in augustus: 8-bit Arduino geluiden, een eenvoudige hybride versterker, en meer
31 augustus 2022
op
op
Met het einde van de zomer voor de deur is het nu een mooi moment om terug te blikken op enkele van de meest opvallende technische artikelen en projecten van eerdere (Engelse) augustus edities van Elektor. Bekijk de volgende samenvattingen en laat ons weten wat u ervan vindt.
"Het nieuwe MIDI breakout board (BoB) dat we hier presenteren kan worden voorzien van elk van de volgende drie connectortypes: DIN, TRS-3.5 of TRS-2.5," schreef hij. " Verder ondersteunt het BoB HF-aarding en 3,3V-signalen, en dezelfde print kan worden geconfigureerd als MIDI In of MIDI Out (of MIDI Thru, wat hetzelfde is als Out)."
Vervolgens behandelt hij aardlussen versus EMC, de noodzaak voor een optocoupler bij MIDI In, berekeningen voor het werken met een lage spanning en meer. Bekijk het artikel en duik in de techniek.
"Eerst zullen we de gemakkelijkste manier proberen te vinden om geluid te maken met behulp van een eenvoudige piëzo-zoemer of een luidspreker", legde hij uit. "Daarna zal ik de Arduino Tone Library behandelen als een eenvoudigere manier om dezelfde functionaliteit te bereiken. En ik zal afsluiten met de introductie van een geavanceerde techniek die het mogelijk maakt om korte geluiden af te spelen die in de vorm van .wav bestanden zijn opgeslagen. Als bijbehorende theorie maakt u kennis met een techniek die bekend staat als 1-bit Delta Sigma Digital to Analog conversie. Maar laat u niet afschrikken door deze term, de methoden en technologieën worden behandeld met voorbeelden die u gemakkelijk kunt nabouwen met een minimale set aan onderdelen."
De kenmerken en specificaties van dit ontwerp zijn: min versterking = 12,3×, max. versterking = 31,6 ×, ingangsgevoeligheid= 0,64 V bij min versterking, bandbreedte = groter dan 200 kHz en LF roll-off = 11 Hz.
"Normaal gesproken gebruiken hygrometers een hygristor als sensor, maar dit ontwerp maakt gebruik van een condensator waarvan de capaciteit afhankelijk is van de luchtvochtigheid."
"Twee LED’s in het interieur van de auto geven aan of de accu met een significante stroom wordt opgeladen of ontladen, wat aangeeft dat de laadgenerator nog steeds goed werkt. Een derde LED geeft dan nog de status aan waarbij de accu slechts beperkt wordt opgeladen of ontladen."
Wanneer iemand de autoradio probeert te stelen laat het systeem 30 seconden lang de claxon toeteren, wat genoeg zou moeten zijn om de dief weg te jagen.
Vertaling: Marc Gauw
MIDI I/O breakout board (augustus 2019)
In de zomer van 2019, meer dan 35 jaar nadat MIDI werd gestandaardiseerd, leerde Clemens Valens onze lezers MIDI 2.0 kennen en zijn nieuwe functies, waaronder twee nieuwe connectors."Het nieuwe MIDI breakout board (BoB) dat we hier presenteren kan worden voorzien van elk van de volgende drie connectortypes: DIN, TRS-3.5 of TRS-2.5," schreef hij. " Verder ondersteunt het BoB HF-aarding en 3,3V-signalen, en dezelfde print kan worden geconfigureerd als MIDI In of MIDI Out (of MIDI Thru, wat hetzelfde is als Out)."
Vervolgens behandelt hij aardlussen versus EMC, de noodzaak voor een optocoupler bij MIDI In, berekeningen voor het werken met een lage spanning en meer. Bekijk het artikel en duik in de techniek.
Arduino on Course: Welkom & Arduino 8-bit geluid generator (augustus 2012)
Elektor lezers en technici zijn vanaf het begin Arduino-fans geweest. In de zomer van 2012 startte een populaire serie "Arduino on Course" met Arduino's medeoprichter David Cuartielles. In het eerste artikel in deze serie presenteert hij alles wat u moet weten om 1-bit geluid te genereren vanuit een digitale poort op een Arduino."Eerst zullen we de gemakkelijkste manier proberen te vinden om geluid te maken met behulp van een eenvoudige piëzo-zoemer of een luidspreker", legde hij uit. "Daarna zal ik de Arduino Tone Library behandelen als een eenvoudigere manier om dezelfde functionaliteit te bereiken. En ik zal afsluiten met de introductie van een geavanceerde techniek die het mogelijk maakt om korte geluiden af te spelen die in de vorm van .wav bestanden zijn opgeslagen. Als bijbehorende theorie maakt u kennis met een techniek die bekend staat als 1-bit Delta Sigma Digital to Analog conversie. Maar laat u niet afschrikken door deze term, de methoden en technologieën worden behandeld met voorbeelden die u gemakkelijk kunt nabouwen met een minimale set aan onderdelen."
Eenvoudige hybride versterker (augustus 2006)
Wat is beter, buizen of transistors? Elektor auteur Fans Janssens stelde deze vraag al in 2006. Hij gaf geen antwoord op de vraag (dat liet hij aan u over), maar hij ging wel door met het behandelen van een interessant ontwerp. Zijn eenvoudige hybride versterker "gebruikt een buis als voorversterker en een MOSFET in de eindtrap. De sterk negatieve terugkoppeling hierbij maakt de frequentiekarakteristiek zo plat als een pannenkoek."De kenmerken en specificaties van dit ontwerp zijn: min versterking = 12,3×, max. versterking = 31,6 ×, ingangsgevoeligheid= 0,64 V bij min versterking, bandbreedte = groter dan 200 kHz en LF roll-off = 11 Hz.
Hygrometer (augustus 1997)
Hygrometer nodig? Zo ja, waarom zou u die kopen als u deze zelf kunt bouwen? In 1997 presenteerden we een eenvoudig ontwerp van een apparaat voor het meten van - of het genereren van een uitgangssignaal dat evenredig is met - de luchtvochtigheid. Het ontwerp was geschikt om een ventilator of luchtontvochtiger in te schakelen in ruimtes zoals een badkamer of keuken, waar de luchtvochtigheid op bepaalde momenten onprettige of onaanvaardbare niveaus kan bereiken."Normaal gesproken gebruiken hygrometers een hygristor als sensor, maar dit ontwerp maakt gebruik van een condensator waarvan de capaciteit afhankelijk is van de luchtvochtigheid."
Autoaccu monitor (augustus 1991)
Voordat auto's honderden MCU's en sensoren kregen die alles bewaakten, van temperatuur tot bandenspanning, moesten technici hun eigen doe-het-zelf oplossingen maken. In 1991 beschreef Elektor een ontwerp van een autoaccu monitor waarmee bestuurders met een paar LED’s de accustatus konden controleren."Twee LED’s in het interieur van de auto geven aan of de accu met een significante stroom wordt opgeladen of ontladen, wat aangeeft dat de laadgenerator nog steeds goed werkt. Een derde LED geeft dan nog de status aan waarbij de accu slechts beperkt wordt opgeladen of ontladen."
Autoradio alarm (augustus 1986)
In de zomer van 1986 was het aantal diefstallen van de autoradio’s blijkbaar zo groot dat een lid van de Elektor gemeenschap een alarm voor zijn voertuig ontwierp. "Het doel van dit één-chip ontwerp is om een hoorbaar alarm te geven zodra een dief probeert de autoradio te stelen, wat over het algemeen wordt beschouwd als erg prettig voor het welzijn van de automobilist tijdens ritten met zijn voertuig."Wanneer iemand de autoradio probeert te stelen laat het systeem 30 seconden lang de claxon toeteren, wat genoeg zou moeten zijn om de dief weg te jagen.
De engineering gaat door
In september zullen we meer klassieke Elektor artikelen, projecten en tutorials behandelen. Indien u ideeën, vragen of feedback heeft laat dit ons dan weten in het discussiegedeelte hieronder. Engineering stopt nooit!Vertaling: Marc Gauw
Read full article
Hide full article
Discussie (0 opmerking(en))