Evaluatie van de Pokit Meter
op
Ik ben al een tijdje op zoek naar een redelijk eenvoudig apparaat voor het loggen van data. Als ik de specificaties lees voor de Pokit-meter, leek het erop dat dit misschien wel een goede keuze zou zijn. Het ontwerp zag er nogal onconventioneel maar interessant uit. Ik hoefde niet lang te wachten voordat een kleine kartonnen doos (Afbeelding 1) op de werkbank lag.
Symbolen aan de buitenkant van de doos (Afbeelding 2) geven de functies van het apparaat in de doos aan. Rechts in Afbeelding 2c kun je zien wat erin zit.
De puck met een diameter van 48 mm en een dikte van 18 mm die in Afbeelding 1 wordt getoond, is de Pokit-meter, die Elektor voor het eerst beschreven heeft in 2019. Meetklemmen in rood en zwart bevinden zich links en rechts en rechtsboven bevindt zich een kleine reservezekering (Afbeelding 3). Dit minuscule SMD-onderdeel is een reservezekering op een minuscuul printje. Sommige versies van de verpakking bevatten een uitklapbaar gedeelte dat de zekering bevat en het kan veilig worden opgeborgen in een van de vakken in de draagtas. Ik heb hem eruit gehaald en op het instructieblad geplakt om te voorkomen dat hij kwijtraakt.
Eerste indruk van de Pokit-Meter
Afbeelding 4 toont alle items uitgespreid op de werkbank. Een draagtas met ritssluiting heeft ruimte voor de Pokit-meter, reservezekering en meetklemmen. Het informatieblad van 8 x 22 cm bevat de technische basisinformatie voor het apparaat en laat ons weten dat een bijbehorende 'pokitMeter'-app beschikbaar is om te downloaden vanuit de play- of app store voor een smartphone of tablet met Android of iOS. Het geeft ook informatie over de batterij en dat de zekering zich onder de batterij bevindt. Een link naar de fabrikant of QR-code zou hier handig zijn geweest. Op de homepage van de fabrikant, Pokit Innovations, er is nauwelijks meer informatie te vinden; maar er is een link naar een forum. Ik weet nu in ieder geval dat dit meetapparaat is gefinancierd via een succesvolle crowdfunding-campagne en dat ik de zwarte versie heb uit een reeks van vier gekleurde versies en er komt binnenkort een Pokit Pro-versie en een smartwatch-app.
De oprolbare meetsnoeren van de Pokit-meter hebben meetklemmen met een naaldpunt die direct kunnen worden gebruikt voor metingen in een circuit of kunnen worden aangesloten op een van de meegeleverde verende grijpklemmen. De meetsnoeren (Afbeelding 5) hebben een maximale reikwijdte tussen de grijpklemmen van ongeveer 56 cm. De knop aan de onderkant van de puck laat de snoeren oprollen, net als de oprolfunctie voor het netsnoer van stofzuigers. Over het algemeen is de constructie van deze unit zeer goed doordacht.
Volgens de bijsluiter moeten we een lithium-knoopcelbatterij van het type CR2032 plaatsen, maar de mijne was al bij de levering geïnstalleerd. Het was alleen nodig om het er even uit te halen en het dunne groene isolerende papieren schijfje onder de knoopcel te verwijderen (Afbeelding 6).
Als de knoopcel is teruggeplaatst, kunnen we naar de Play Store of App Store gaan om de 'pokitMeter'-app (Afbeelding 7) op onze smartphone of tablet te zoeken en te installeren. Vreemd genoeg toont de afbeelding die op de app-pagina wordt weergegeven een voorbeeldmeting van '3.222 mV', maar de app geeft in werkelijkheid alleen een meting weer met een resolutie van twee decimalen.
Hierna waren er geen grote verrassingen meer. Als de app opgestart is, kunnen we het koppelen met de Pokit-meter en ermee communiceren via de Bluetooth-link. Het eerste dat me opviel, was dat het scherm constant in landscape formaat blijft, hoe je de smartphone ook draait. Dat is logisch voor het weergeven van golfvormen, maar voor de multimeteroptie zou ik eerlijk gezegd de voorkeur geven aan een portret formaat; het is gemakkelijker om een telefoon in die positie met één hand vast te houden, en het is bijna universeel voor conventionele multimeters.
Onduidelijkheden
Bij het uitproberen voor de eerste keer, viel op dat bij het gebruik als multimeter, in sommige meetbereiken, bij zowel open als kortgesloten klemmen geen duidelijke nulwaarde weergegeven werd. Afbeelding 8 toont het scherm voor het meten van wisselstroom waarbij het display 60 µA weergeeft met open klemmen. Het lijkt erop dat de nulwaarde een beetje buggy is wanneer de meetbereiken worden omgeschakeld. Wel meet het apparaat andere waarden correct.
Wat betreft de meeteigenschappen van dit apparaat: Pokit kan de 'echte RMS-waarde' van wisselspanningen en wisselstromen registreren, wat zeer lovenswaardig is. Na vergelijkende metingen met gekalibreerde multimeters kan ik bevestigen dat die bewering inderdaad waar is!
Een beetje spelen leerde dat bij het overschakelen van de 'geleidingstest' naar een andere modus, de pieptoon (wanneer je de klemmen kortsluit) niet stopte. Je moest nog een keer een andere modus selecteren om het stil te krijgen, daarna was alles perfect in orde. Geen groot probleem, gewoon een vervelende bug ergens in de programmacode.
Autoranging is de standaardinstelling in multimetermodus maar je kunt het meetbereik ook handmatig selecteren. In de oscilloscoopmodus heeft de GUI af en toe te maken met refresh fouten. De weergave in Afbeelding 9 laat zien dat de geselecteerde tijdbasisindicator soms nauwelijks kan worden afgelezen.
In tegenstelling tot een conventionele oscilloscoop, gedraagt de Pokit-meteroscilloscoop zich als een single shot DSO die wordt geactiveerd door op de witte knop rechts van het scherm te bedienen. De weergave is niet contunu maar overschrijft steeds het scherm (of scrollt horizontaal). Deze werking zou een goede optie zijn, maar het is de enige optie en beperkt dus de bruikbaarheid van de oscilloscoop. De duurdere Pokit Pro-versie die nog in ontwikkeling is zal wel in de conventionele scope-modus kunnen werken. Overigens kun je een cursor op de weergegeven golfvorm zetten door je vinger erop te zetten (Afbeelding 10) en daarna wordt de gemeten amplitude weergegeven - interessant is de weergave tot een resolutie van drie decimalen. Er kan ook een tweede cursor worden geplaatst. Beide zouden met de vinger op de golfvorm horizontaal moeten kunnen worden bewogen, maar dat kreeg ik niet werkend. Nog een bug?
Op dat moment verscheen er een update melding. Toen ik mijn apparaat uitcheckte, ontdekte ik dat ik hardwareversie 1.6 gebruikte met firmwareversie 1.2. De update bood firmwareversie 1.5 aan die ik accepteerde. Na het updaten verdween de refresh-bug en kon de cursor nu worden verplaatst zoals bedoeld. Het was geruststellend om te weten dat de software onderhouden wordt. De nieuwere versie loste het pieptoon probleem niet op, maar de fout lijkt nu minder vaak voor te komen bij het schakelen tussen bereiken.
Meetnauwkeurigheid en inconsistenties
Pokit moet in staat zijn om spanningen en stromen te meten met een nauwkeurigheid van 1% - ongeacht of het AC- of DC-niveaus zijn. Ik kan dit bevestigen door vergelijkende metingen te doen. Bij 1 V en 5 V DC was de foutwaarde in beide gevallen ≤ 0,2% en bij 12 V = zelfs minder dan 0,1%. De stroomaflezingen bleven ook rond de 0,2% fout. Ik heb de frequentierespons op wisselstroomsignalen gemeten. In het bereik tot 500 Hz was de foutwaarde minder dan 1%. Bij 5 kHz daarentegen steeg het tot ongeveer 5%. Metingen in het bovenste bereik van de audiofrequentieband zijn niet echt te vertrouwen, maar dit is geen bijzonder nadeel van Pokit alleen. Je kunt alleen meer consistente waarden verwachten van professionelere meetapparatuur boven de € 1000. Al met al was ik behoorlijk onder de indruk van de meetnauwkeurigheid van de Pokit. Ik kan accepteren dat het apparaat veel van de kenmerken van een 'echte oscilloscoop' mist die zonder extra kosten in software hadden kunnen worden geïmplementeerd. Meer mag je eigenlijk niet verwachten van een toestel in deze prijsklasse. De functie als spectrumanalysator (Afbeelding 11) is ook nogal rudimentair en een add-on.
Zoals opgemerkt, is de functie van datalogger bijzonder van belang voor mij. De technische specificatie van de hardware geeft aan dat er 8.000 metingen kunnen worden geregistreerd. Dat klinkt niet al te genereus, maar de meetintervallen zijn in te stellen op: 1/2/3/4/5/10/30 seconden en 1/5/10 minuten en 1 uur. Als we de cijfers op een rijtje zetten, resulteert dit in een maximale tijdspanne variërend van 8.000 seconden = 2:13:20 (bij een sample frequentie van één seconde) tot 8.000 uur of iets meer dan 333 dagen (dwz ongeveer 11 maanden). De Pokit-documentatie suggereerd dat de tijdspanne met een interval van 1 seconde korter is, namelijk 103 minuten (= 6.180 seconden) en met een interval van 1 uur slechts 8 maanden (≈ 5.850 uur). De technische specificatie op de website geeft aan dat de werking 'tot 6 maanden' is, wat hoogstwaarschijnlijk het gevolg is van de maximale levensduur van de batterij van 6 maanden. Het zou zeker meer vertrouwen wekken als er meer consistentie in de documentatie zou zijn.
Ook hebben we in de Elektor Store gelezen dat de A/D-converter in de Pokit 12 bit is, de 'TECH SPECS' pagina in de app is suggereerd dat het 14 bit is - wat het zeker niet is. Deze pagina bevat ook een paar andere vreemde zaken, zoals dat het sample interval van de datalogger kan worden ingesteld in het bereik van '1 seconde tot 1 dag' en de maximale logtijd 1 jaar is (bij 6 uur/sample) - geen van allen is juist. Hoe dan ook, de batterij levensduur van zes maanden zou de log procedure zeker vroegtijdig beëindigen.
De schermafbeelding in Afbeelding 12 toont de golfvorm van een sinusgolf van 50 kHz bij de snelste tijdbasisinstelling; u kunt zien dat ten minste de opgegeven samplefrequentie van 1 MS/s correct is. Dit betekent dat de oscilloscoopfunctie goed is om signalen in het gehele audiospectrum weer te geven. Als 'echte oscilloscoop' zou hij minstens 10 keer sneller moeten zijn en een aantal extra triggermogelijkheden hebben; met de Pokit heb je in ieder geval een mini-portable ocsilloscoop op zak en kun je in het veld veranderingen in spanningen of stromen in het sub-HF-bereik meten, ver weg van elke stroomvoorziening. Dat is de omgeving waarin het echt uitblinkt.
Voor een test wilde ik het spanningsniveau van mijn Prius elke 1 seconde rechtstreeks op de 12 V-accu controleren terwijl de auto rijdt. Bij mijn eerste poging gaf Pokit onjuiste waarden weer (accuspanning van 7,5 V). De remedie was om meting te stoppen en opnieuw te beginnen met meten. De tweede poging was succesvol. De gelogde waarden worden wederom niet in realtime getoond. Pas aan het einde van de logperiode kunnen we een golfvorm zien die bestaat uit de gelogde waarden. Ook dit is niet optimaal, een realtime weergave zou nuttiger zijn.
Afbeelding 13 toont het accuspanningsniveau van de auto tijdens de zeven minuten durende rit over een landweg. De spanning schommelt tussen 11,7 V en 14,55 V. Bij het aansluiten van de Pokit was de boordspanning precies 12,23 V. In het begin zie je bij het instappen een lichte daling naar 12,175 V, als de hydraulische pomp inschakelt om remdruk op te bouwen; hij trekt gedurende enkele seconden tot 15 A wanneer het bestuurdersportier wordt geopend. Bij het starten zakt de spanning even onder de 12 V als alle elektra is geactiveerd en dan wordt de accu opgeladen. Als de batterij vol is, wordt het opladen beëindigd en daalt de batterijspanning tot ongeveer 13,4 V. Zelfs als de spanning aan het einde van het opladen naar mijn smaak wat hoog is, is de curve in Afbeelding 13 behoorlijk informatief. De logger is zeer geschikt om dergelijke inzichten te onthullen en is verreweg nauwkeurig genoeg.
Pokit-meter: een handige oplossing
Met een paar bedenkingen over de GUI vond ik de Pokit Meter behoorlijk bruikbaar en het geld meer dan waard - net onder de € 100. Kleine inconsistenties in de werking ervan zijn vervelend, maar je kunt ermee leven. Versie 1.5 van de GUI is nog steeds een beetje onbetrouwbaar, maar het algemene concept is goed, en het bedrijf is een relatief nieuwe start-up, dus we kunnen verwachten dat het product zal verbeteren naarmate er meer updates komen. Ik begrijp niet waarom de bug met de pieptoon niet is opgelost, tenminste niet met de Apple-versie van de app; het had echt opgemerkt moeten worden. En waarom is het niet mogelijk om de tijdbasis van de oscilloscoop op minimaal 20 µs/div te zetten? Het limiet is 1 ms per scherm = 200 ms/div. De 20 µs per horizontale verdeling kan alleen worden bereikt door uit te zoomen met twee vingers. De hardware heeft de mogelijkheid, maar kan niet worden geconfigureerd in de firmware.Er is veel aandacht besteed aan de fysieke lay-out van dit apparaat om het gebruiksvriendelijk te maken. De fysieke grootte is bijna aan de grens van wat je als onopvallend en in zakformaat zou beschouwen als een sleutelhanger.
Voor mij is de dataloggerfunctie ideaal, en ik weet zeker dat als ik het vaker ga gebruiken, ik de andere mogelijkheden zal gaan waarderen. Een beetje meer data opslagruimte zou goed zijn, maar over het algemeen ben ik blij met wat het kan doen. Ik heb niet per se hogere samplefrequenties nodig, omdat deze waarschijnlijk een grote impact hebben op de levensduur van de batterij. Naar mijn mening heeft Pokit Innovations veel dingen goed gedaan met de hardware, maar ik krijg de indruk dat we met een bètaversie van de firmware werken.
Kijk ik uit naar de Pokit Pro-versie? Verrassend genoeg, niet zozeer, hoewel het real-time scope-mogelijkheden en gelijktijdige werking van vier apparaten op één smartphone of tablet belooft. Voor mij is het concept van een discrete sleutelhanger die van je smartapparaat een geavanceerd testapparaat maakt, zeer aantrekkelijk.
Ik zie dat de Pokit Meter een plaats zal vinden in mijn groeiende verzameling testapparatuur voor gebruik in het laboratorium en vooral in het veld. Voor studenten en beginners zijn de mogelijkheden zo breed dat ze in eerste instantie misschien geen ander meetapparaat hoeven te kopen voor laagspannings-, laagfrequente meettoepassingen.
Vragen of opmerkingen?
Heb je naar aanleiding van dit artikel technische vragen of opmerkingen? Je kunt de redactie mailen naar: editor@elektor.com.Vertaling: Hans Adams
Discussie (0 opmerking(en))