Foutanalyse: deel met ons wat u van uw ontwerpfouten hebt geleerd
22 april 2020
op
op
De beste elektronica-ingenieurs, studenten en elektronica-makers proberen altijd te leren van de fouten die ze gemaakt hebben. En ze hebben altijd trek in tips en tutorials die de kans op succes vergroten bij het ontwerpen, programmeren, testen en lanceren van nieuwe elektronica-projecten, -producten en -applicaties. In de nieuwe serie onder de titel ‘Foutanalyse’ delen onze redacteuren en labmedewerkers ervaringen van leden van de Elektor-community met betrekking tot ontwerpgerelateerde fouten, vergissingen en ongelukjes. En natuurlijk gaan we in detail in op tips en trucs die anderen kunnen helpen hun ontwerp-, test- en programmeerkennis te vergroten.
Wat hebt u van uw ontwerpfouten geleerd?
Wilt u enkele details van uw eigen ontwerpfouten en -ervaringen met ons delen? Of u nu een professional bent met ervaring in het ontwerpen van embedded systemen, of een weekend-hobbyist die dol is op doe-het-zelf-projecten – we horen graag van u! Neem een paar minuten de tijd om ons ‘Error Analysis’ formulier in te vullen zodat redactie en labmedewerkers van Elektor uw ervaring kunnne beoordelen. Inzendingen die anderen kunnen helpen, worden wellicht op onze websites en in onze tijdschriften (Elektor, Elektor Industry, MagPi en Make:) gepubliceerd – en misschien wordt u beloond met iets leuks van Elektor!
We verwelkomen details over elk van de volgende onderwerpen:
Of verras ons met iets anders! Hebt u van een ontwerpervaring geleed – laat het ons weten! Wij helpen u uw ervaringen met de community te delen. Uw inzichten kunnen duizenden andere engineers en hobbyisten van pas komen!
Wat hebt u van uw ontwerpfouten geleerd?
Wilt u enkele details van uw eigen ontwerpfouten en -ervaringen met ons delen? Of u nu een professional bent met ervaring in het ontwerpen van embedded systemen, of een weekend-hobbyist die dol is op doe-het-zelf-projecten – we horen graag van u! Neem een paar minuten de tijd om ons ‘Error Analysis’ formulier in te vullen zodat redactie en labmedewerkers van Elektor uw ervaring kunnne beoordelen. Inzendingen die anderen kunnen helpen, worden wellicht op onze websites en in onze tijdschriften (Elektor, Elektor Industry, MagPi en Make:) gepubliceerd – en misschien wordt u beloond met iets leuks van Elektor!Waar gaat het om?
Misschien hebt u van een van uw ontwerpfouten iets belangrijks geleerd? Of hebt u iets heel doms gedaan en daar interessante inzichten aan overgehouden? Zijn ontwerpinspanningen de mist ingegaan maar hebt u daar wat nuttigs van geleerd? De Elektor-community wil het graag weten!
- Hardware-ontwerpfouten
- Fouten in schema’s
- Programmeerfouten
- Constructietechnische problemen of fouten
- Rekenfouten
- Problemen met testen en meten
- Fouten bij de inrichting van uw werkplek
- Ongelukjes met gereedschappen, kits of componenten
Of verras ons met iets anders! Hebt u van een ontwerpervaring geleed – laat het ons weten! Wij helpen u uw ervaringen met de community te delen. Uw inzichten kunnen duizenden andere engineers en hobbyisten van pas komen!
Read full article
Hide full article
Discussie (1 opmerking(en))
on1bes 4 jaar geleden
De laptop blijvend werkend te houden met de TV dongle en een HF Upconverter is niet haalbaar, omdat de dongle alleen al extra een kleine 250 mA verbruikt ! Dus ik dacht het slim te spelen, en een niet-schakelende voeding voor mijn laptop te maken. Deze zou veel minder netvervuiling moeten veroorzaken. Ik had nog een oude Philips AC 24V/3A netvoeding in plastic kastje liggen met netsnoer eraan. Een test op mijn lab-voeding leerde dat mijn laptop een heel wisselende stroom consumeerde, maar nooit boven de 3A DC. Dus de Philips voeding moest bruikbaar zijn, na uitbreiding met een gelijkrichter en kondensator. Dat was wel een paar dagen knutselen. Wegens plaatsgebrek was er geen plaats meer voor een regelaar (wel voor een mooi digitaal spanning-display-tje in het bovendeksel). Er zat niets anders op dan de trafo af te wikkelen, tot ik ongeveer 19V AC over had. Op het DC display heb ik dan ongeveer 23V DC staan. Bij gemiddelde belasting van 1,76A en na de gelijkrichter had ik dan nog ongeveer 19V DC over, wat mijn laptop verlangde.
Maar verassing, na de eerste test met de laptop ging het al onmiddelijk mis. Met opgestarte laptop op zijn batterij gaat alles nog goed, maar als ik nu de externe voeding van mij inplug, gaat de laptop onmiddelijk uit ! Ik veronderstel dat de laptop (gelukkig!) een overspannings circuit heeft, dat de 23V DC voltage bij het inpluggen van de voeding detecteerd, en blijkbaar te veel voor hem vind.
Daar ging dus mijn hoop op een storingsvrije voeding. Nu gaat mijn aandacht naar het testen van de voeding met een extra wand-triac regelaar, die de secundaire van de voeding kan regelen. Dat heb ik geprobeerd met een andere trafo, en dat leek vrij goed te werken. Maar dat is nog niet getest met de laptop.
Nu, een triac regeling is ook niet storingsvrij, maar is toch nog een stuk beter als een geschakelde voeding. En het is niet zo prettig dat nu de voeding steeds ingeregeld moet worden voor de laptop.
Maar ja, voorlopig hebben we niets beter, dus moeten we het hiermee maar doen. Greets, on1bes