Getint glas genereert elektriciteit
op
Een ontdekking van onderzoekers van Berkeley University in Californië maakt wellicht in de nabije toekomst vensters mogelijk die bij zonlicht automatisch donkerder worden om de hitte buiten te houden (een ontwikkeling waarover al in Science is geschreven), terwijl ze tevens elektriciteit genereren.
Een groep onder leiding van professor Peidong Yang heeft de chemische structuur van perovskiet (een veelzijdig materiaal dat een grote belofte inhoudt voor zonnecellen) zodanig aangepast dat het van doorzichtig in getint verandert onder invloed van warmte.
Slimme vensters
Deze ontdekking kan de basis vormen voor energieproducerende slimme vensters voor gebouwen, auto's en displays. De onderzoekers hebben hun ontdekking in Nature Materials gepubliceerd.
Het rendement van de omzetting van zonlicht in energie is momenteel nog gering en voor de overgang van transparant naar getint is het nog nodig is het venster tot 100 °C te verhitten; de groep onder leiding van Yang werkt echter al aan versies die bij lagere temperaturen functioneren en een hoger rendement hebben.
Perovskiet
Perovskieten staan de laatste tijd in het centrum van de belangstelling omdat ze — gedoteerd met de juiste mix aan chemische elementen — in staat zijn licht uiterst efficiënt in elektriciteit om te zetten. Door de chemische mix aan te passen kan ook de doorzichtigheid worden gewijzigd. Enige tijd geleden was al een perovskiet gevonden die onder verhitting ondoorzichtig werd, maar het rendement van de elektriciteitsproductie nam na enige cycli dramatisch af.
Het nieuwe materiaal van Yang (een halide-perovskiet gedoteerd met cesium, lood, jodium en broom) behoudt zijn rendement echter ook na vele cycli (veranderend van transparant in een roodachtige tint).
Discussie (0 opmerking(en))