Ingenieurs van de Rutgers University in New Jersey hebben een identificatiesysteem ontwikkeld dat vingertrillingen detecteert om gebruikers te controleren. Dit slimme beveiligingssysteem VibWrite maakt controle door de gebruiker mogelijk wanneer de vingers een glad oppervlak raken. De makers denken dat het systeem goedkoper kan worden dan identificatie met een vingerafdruk of een irisscan.

Professor Jennifer Chen van de afdeling Elektro- en Computertechniek legt het identificatie principe uit: "Iedereen heeft unieke vingers (kootjes) en oefent een andere druk uit met hun vingertoppen op een oppervlak. Sensoren kunnen deze subtiele fysiologische en gedragsverschillen detecteren en een persoon identificeren en authenticeren".

Vibratiemotor en piëzo sensor 
Het systeem bestaat uit een trilmotortje dat is vastgemaakt op een glad oppervlak en trillingen afgeeft. Een piëzoelektrische sensor die verderop is geplaatst vangt trillingen op en zet die om in een meetbare spanning. Als een gebruiker zijn vinger tussen het motortje en de sensor zet, beïnvloedt hij de overdracht van die trillingen. Omdat iedereen zijn vinger op een andere manier gebruikt zal de sensor steeds andere en unieke vibraties zal meten. "Sensoren die de subtiele verschillen in fysiologie en gedrag detecteren kunnen zo een persoon identificeren", aldus Jennifer Chen van Rutgers University.

 
Dit is een experimentele opstelling van VibWrite op een houten tafel en een deurpaneel.
De ingenieurs meldden dat het syteem gebruikt kan worden voor deuren met elektronische sloten, autoportieren en laptops. Kortom allerlei apparaten die een glad materiaaloppervlak hebben. De VibWrite integreert verschillende password-technieken en gedrags- en fysiologische kenmerken, maar vertrouwt vooral op de 'touch-sensing' van de trillingssignalen.
Uit de eerste testen met proefpersonen bleek dat in 95% van de gevallen de juiste persoon werd herkent. Bij 3% van de gevallen ging het mis, wat nog verder onderzoek en testen impliceert.

 
Drie onafhankelijke soorten van gebruikersverificatie.

Wetenschappers werken nu aan een geavanceerder systeem door meerdere sensorparen in te zetten, de hardware te verfijnen en authenticatiealgoritmen te upgraden. Verder moeten ze het systeem ook buitenshuis testen om rekening te houden met wisselende temperaturen, vochtigheid, wind, vuil en andere omstandigheden.

Zie het wetenschappelijke paper voor meer informatie over het project.