PLC programmeren is heel gebruikelijk in de industrie en in de huisautomatisering. Het nieuwe Elektor boek PLC Programmeren met de Raspberry Pi en het OpenPLC Project beschrijft hoe je van je Raspbery Pi 4 een industriële Programmable Logic Controller kunt maken.

PLC met een Raspberry Pi

Na de software installatie op de Raspberry Pi en de PC geeft het boek een beschrijving van de hardware. Daarna gaat het verder met voorbeelden in de verschillende programmeertalen die voldoen aan de IEC 61131-3 norm. Het boek legt ook in detail uit hoe je de PLC editor gebruikt en hoe je de programma's op de Raspberry Pi laadt en uitvoert. Alle IEC talen worden met voorbeelden uitgelegd, van Ladder Diagrams (LD) en Structured Control Language (ST) tot Special Function Charts (SFC).

PLC Programming book sample
Een uittreksel uit PLC Programmeren met de Raspberry Pi en het OpenPLC Project 

Ook netwerken krijgen grondige aandacht met Arduino- en ESP8266-gebaseerde ModbusRTU en ModbusTCP modules. I/O schakelingen die voldoen aan de 24 V industriestandaard kunnen ook interessant zijn voor de lezer.

In de volgende video neemt Asma je mee door het boek. Zoals ze uitlegt, leer je hoe je kunt beginnen met programmeren met de PLC Editor. "Je maakt je programma's in verschillende programmeertalen, vertaalt ze en uploadt ze naar de Raspberry Pi om ze te testen," merkt ze op.

Ook netwerken krijgt wat aandacht. Een Arduino Uno en de ESP8266 worden geprogrammeerd als ModbusRTU of ModbusTCP modules, om toegang tot externe randapparatuur mogelijk te maken, sensoren uit te lezen en elektrische belastingen te schakelen. Het uitvoerige boek sluit af met details over commando's voor ST en LD.

Informatiebronnen



Vertaling: Hans Adams