JT-RAD01 Nucleaire Stralingsdetector (Review)
13 april 2023
op
op
Als ik zie hoe onze wereld zich momenteel ontwikkelt, leek het me een goed idee om een nucleaire stralingsdetector aan te schaffen. Vroeger had ik een MightyOhm geigerteller, maar die werkt niet meer nadat ik hem per ongeluk op de grond had laten vallen, waardoor de geigerbuis kapot ging. De Joy-It Nucleaire Stralingsdetector JT-RAD01 ziet er veel robuuster uit in zijn sterke plastic behuizing met beschermende rubberen rand.
Door op de linker of rechter pijltjestoets te drukken verschijnt een tweede scherm met een historisch overzicht van de laatste 200 seconden. Ik heb geen manier gevonden om deze periode aan te passen. Als je nogmaals op de pijl naar links of rechts drukt, ga je terug naar het eerste scherm.
Naast de stralingswaarden heeft het display bovenaan ook een statusbalk die de datum en tijd aangeeft, of de achtergrondverlichting, trilfunctie & zoemer al dan niet actief zijn, en het batterijniveau. Een statusbalk onderaan laat zien hoe lang het apparaat al in werking is. Ik heb geen manier gevonden om deze waarden te resetten.
De displaytekst kan in het Duits of Engels zijn, dat kun je ook selecteren in het instellingenmenu. Bovendien kun je daar de datum en tijd ook instellen.
Om de batterij te sparen schakelt het display na 250 seconden in ruststand over op een lage helderheid. Door op een knop te drukken wordt de normale helderheid hersteld. De helderheid kan handmatig worden aangepast, maar niet voldoende naar mijn smaak, want het display is bij maximale helderheid bij normaal daglicht wat moeilijk leesbaar.
De JT-RAD01 is een mooi apparaat. Of je er een nodig hebt is echter aan jou om te beslissen. Volgens de handleiding is het geen medisch of beschermend apparaat, en mag het niet worden gebruikt om te beoordelen of er gevaar van straling is. De waarden die het weergeeft moeten alleen als informatief worden beschouwd.
Vertaling: Hans Adams
In de doos
Hij wordt geleverd in een klein doosje samen met een USB-C oplaadkabel en een papieren handleiding in het Engels en Duits. Hij wordt gevoed door een ingebouwde Li-ion batterij die in mijn geval volledig opgeladen werd geleverd, zodat de detector meteen inschakelde toen ik op de aan/uit-knop drukte. De manier waarop hij dit doet is een beetje verrassend, want hij trilt ook.Een display met veel informatie
Bij het inschakelen toont het apparaat zes verschillende stralingswaarden tegelijk, wat een beetje verwarrend is. De belangrijkste waarde, die het grootst is afgedrukt, is de werkelijke waarde. Maar het display toont ook gemiddelde en maximale waarden, twee alarmwaarden en een cumulatieve opgeslagen waarde. Ik begrijp niet goed waarom dit allemaal voortdurend zichtbaar moet zijn op het hoofdscherm.Door op de linker of rechter pijltjestoets te drukken verschijnt een tweede scherm met een historisch overzicht van de laatste 200 seconden. Ik heb geen manier gevonden om deze periode aan te passen. Als je nogmaals op de pijl naar links of rechts drukt, ga je terug naar het eerste scherm.
Nucleaire stralingswaarde-eenheden
Standaard zijn de weergegeven stralingswaarden in µSv, maar je kunt dit veranderen in het instellingenmenu. Druk een paar seconden op de pijl naar rechts om het te openen. Hier kun je kiezen tussen microsievert (µSv), microgray (µGy), microröntgen (mR), tellingen per seconde (cps) en tellingen per minuut (cpm). Druk enkele seconden op de pijl naar links om terug te gaan naar de normale modus.Naast de stralingswaarden heeft het display bovenaan ook een statusbalk die de datum en tijd aangeeft, of de achtergrondverlichting, trilfunctie & zoemer al dan niet actief zijn, en het batterijniveau. Een statusbalk onderaan laat zien hoe lang het apparaat al in werking is. Ik heb geen manier gevonden om deze waarden te resetten.
De displaytekst kan in het Duits of Engels zijn, dat kun je ook selecteren in het instellingenmenu. Bovendien kun je daar de datum en tijd ook instellen.
Alarmen instellen
De stralingsalarmniveaus worden ook ingesteld in het parametermenu. Let op dat er hier twee mogelijkheden zijn, één voor de grenswaarden voor de eigenlijke alarmniveaus, en één voor het type alarm: LED, trilling en zoemer. De statusbalk geeft aan welk alarmtype je gekozen hebt.Gevoeligheid
Enkele opmerkingen over de gevoeligheid van de nucleaire stralingsdetector. Het instrument kan gamma-, bèta- en röntgenstraling detecteren. Voor cesium-137 (CS-137) detecteert het deeltjes in het energiebereik van 48 keV tot 1,5 MeV. De gevoeligheid voor kobalt-60 (Co-60) is 80 cpm. De sensor is een glazen geigerbuis, dus laat de detector niet vallen.Om de batterij te sparen schakelt het display na 250 seconden in ruststand over op een lage helderheid. Door op een knop te drukken wordt de normale helderheid hersteld. De helderheid kan handmatig worden aangepast, maar niet voldoende naar mijn smaak, want het display is bij maximale helderheid bij normaal daglicht wat moeilijk leesbaar.
Heb jij een nucleaire stralingsdetector nodig?
Het gebruik van de Joy-It Nucleaire Stralingsdetector JT-RAD01 is intuïtief en gemakkelijk. Het is stevig en toch weegt het maar 150 gram. Het instrument meet ongeveer 8 cm bij 12,5 cm, en past dus gemakkelijk in de meeste handen.De JT-RAD01 is een mooi apparaat. Of je er een nodig hebt is echter aan jou om te beslissen. Volgens de handleiding is het geen medisch of beschermend apparaat, en mag het niet worden gebruikt om te beoordelen of er gevaar van straling is. De waarden die het weergeeft moeten alleen als informatief worden beschouwd.
Vertaling: Hans Adams
Read full article
Hide full article
Discussie (0 opmerking(en))