Je hebt waarschijnlijk gehoord van BeagleBoard en hun selectie van single-board computers die zijn ontworpen voor ontwikkelaars en ontwerpers om embedded systemen te bouwen en prototypes te maken. Dit zijn goedkope, open-source ontwikkelingsplatforms die een compact ontwerp, krachtige ARM-processors en uitgebreide I/O-mogelijkheden bieden voor een breed scala aan projecten. In de video van deze week behandelen we een van de recente toevoegingen aan hun portfolio: de BeagleY-AI, gepresenteerd door Andrei Aldea van Texas Instruments en Brian Tristam Williams van Elektor.

De video introduceert dit nieuwe ontwikkelboard dat is uitgerust met kunstmatige intelligentie (AI) mogelijkheden. Het bord beschikt over de AM67A-toepassingsprocessor, een krachtige AI-georiënteerde chip die een quad-core ARM Cortex-A53 bevat voor algemene verwerking en een Neural Processing Unit (NPU) die 4 TOPS (trillion operations per second) levert voor AI-taken. Met 4 GB DDR4 RAM en een veelzijdige vormfactor, vergelijkbaar met een Raspberry Pi, is de BeagleY-AI ontworpen voor naadloze integratie met bestaande accessoires, waardoor ontwikkelaars snel aan de slag kunnen.

Een van de opvallende kenmerken is het vermogen van het board om drie beeldschermuitgangen gelijktijdig te ondersteunen (HDMI, LVDS en DSI), allemaal met aanraakfuncties, wat het ideaal maakt voor complexe visuele toepassingen. Daarnaast beschikt het over een 50 GFLOPS GPU en drie R5F-kernen voor real-time besturing, die een lage-latentie I/O-afhandeling bieden zonder de hoofdkernen te belasten.

De video benadrukt ook het open-source karakter van het board, waarbij Texas Instruments en de BeagleBoard Foundation volledige toegang bieden tot schema's en technische documentatie. De beschikbaarheid van de chips op lange termijn en minimale afhankelijkheid van geheimhoudingsverklaringen (NDA's) onderscheiden het verder van concurrenten.

Als je geïnteresseerd bent in embedded systemen, AI en open-source hardware, biedt deze video een gedetailleerd overzicht van een zeer capabele single-board computer. Ontdek het hieronder:

Ontdek meer embedded systemen

Wil je meer leren over Embedded, AI, programmeren of elektronica in het algemeen? Bekijk alle educatieve video's en maak gebruik van de kennis van experts op ons Elektor YouTube-kanaal en ons Elektor Industry YouTube-kanaal. Abonneer je op de wekelijkse nieuwsbrief van Elektor om regelmatig deskundige technische kennis en informatie te ontvangen.


Vertaling: Hans Adams