Belangrijkste eigenschappen:
  • Voor een hoge doorvoersnelheid van verwerkingssystemen in de omloopbaan die stralingseffecten in de ruimte weerstaan
  • Een FPGA met het laagste opgenomen vermogen in de industrie is goed voor lagere kosten en snellere ontwerpcycli dan ASIC
  • Verbetert de prestaties, logische elementen en SERDES bandbreedte ten opzichte van standaard FPGA’s
  • Verwerkt single event upsets en levert daaraan gekoppelde ongevoeligheid voor single event latch-ups

Microchip kondigt de RT PolarFire FPGA aan die is geoptimaliseerd om te kunnen voldoen aan de meest uitdagende eisen die ruimtevaartsystemen stellen aan snelle datakanalen met een zo laag mogelijk opgenomen vermogen en warmte-ontwikkeling.
 
Ontwerpers van elektronica voor de ruimtevaart maken gebruik van stralingstolerante (radiation tolerant;  RT) in het veld programmeerbare poortschakelingen (FPGA’s) voor de boordsystemen die voldoen aan de uitdagende prestaties van toekomstige ruimtevaartmissies, het explosieve lanceerproces overleven en betrouwbaar blijven werken in de ruwe omgeving van de omloopbaan in de ruimte. Microchip heeft het RT FPGA aanbod uitgebreid en biedt deze eigenschappen aan voor uitdagende, optimaal presterende ruimtevaarttoepassingen.
 
Een groeiend aantal ruimtetoepassingen vraagt om een grotere rekenkracht zodat deze verwerkte informatie in plaats van ruwe data kan verzenden en optimaal gebruik kan maken van de beperkte downlink bandbreedte. De RT PolarFire FPGA realiseert dit tegen aanzienlijk lagere kosten en met snellere ontwerpcycli dan mogelijk is met applicatie-specifieke geïntegreerde schakelingen (ASIC’s). Bovendien wordt ook het opgenomen vermogen aanzienlijk gereduceerd ten opzichte van de
 
alternatieve methode, waarbij FPGA’s worden gebruikt op basis van statisch willekeurig-toegankelijk geheugen (SRAM) waarbij wordt afgerekend met de gevoeligheid voor geïnduceerde straling die het configureren in de war stuurt.

De RT PolarFire FPGA wordt ondersteund door alle noodzakelijke stralingsdata, specificaties, bijzonderheden van de behuizing en hulpmiddelen die klanten nodig hebben voor het opstarten van nieuwe ontwerpen, in eerste instantie met de commerciële versie van de component. De RT PolarFire FPGA borduurt voort op het succes van Microchip’s RTG4 FPGA, die inmiddels breed is ingezet in ruimtetoepassingen die vragen om stralingsbestendigheid bij het ontwerpen van single event upsets (SEU’s) en de bijbehorende ongevoeligheid voor single event latch-ups (SEL’s) en configuratie upsets. Voor ruimtetoepassingen die tot vijf keer de verwerkingskracht en dito doorvoersnelheid vragen, levert de RT PolarFire FPGA 50 procent betere prestaties en driemaal de logische elementen en serialiser-deserialiser (SERDES) bandbreedte. Daarnaast beschikt de component over zesmaal de hoeveelheid ingebed SRAM hetgeen meer systeemcomplexiteit oplevert dan voordien mogelijk was met FPGA’s. De component is bestand tegen een totale ionisatiedosis (TID) blootstelling boven de 100 kilorads (kRads) hetgeen gangbaar is voor de meeste in een omloopbaan rond de aarde cirkelende satellieten en veel missies die dieper de ruimte in duiken.