Prototyping & Productie

Laatste nieuws

Prototypes en PCB-productie



Tools om te proberen voor we solderen: Gratis simulatie- en 3D-modelleringstools

Heeft u een briljant schakelings- of productconcept? Staat u te popelen om een paar fundamentele ideeën te testen voordat u de soldeerbout in de hand neemt of de 3D-printer aanzet? Tegenwoordig is het eenvoudiger dan ooit om de haalbaarheid van ideeën te testen - en om vast te stellen welke ideeën misschien niet werken. Zet gewoon uw computer aan en begin!

Artikel downloaden


Oplossingen voor rapid prototyping en flexibele schakelingen

Schakelingsontwikkeling kan tijdrovend zijn, vooral als men afhankelijk is van externe partners om boards te leveren. Gelukkig kan men nieuwe tabletop tools gebruiken om schakelingen te printen en zelfs te assembleren, wat het iteratieve ontwerpproces kan versnellen. Hier praten we met twee experts op het gebied van rapid prototyping: Evan Skelsey van printbedrijf Voltera en Stephen Hawes, die LumenPnP van Opulo heeft ontwikkeld.

Artikel online lezen


Productie van kleine aantallen prints: Met en zonder assemblage

U hebt met succes een print ontworpen en getest en u wilt deze graag in kleine hoeveelheden produceren. Maar als u niet over de financiële mogelijkheden beschikt om 10.000 geassembleerde prints te bestellen en op te slaan voor toekomstig gebruik, welke alternatieven zijn er dan voor u? Saad Imtiaz (Senior Engineer, Elektor) biedt enkele waardevolle suggesties. Naast het vergelijken van een paar opmerkelijke PCB-fabrikanten, bespreekt hij component sourcing, gaat in op PCBA-pooling en geeft tips voor een beter PCB-ontwerp.

Artikel downloaden


PCB-tips en trucs

De technologie voor PCB's en PCB-ontwerp wordt steeds beter. Maar het helpt nog steeds om tips, trucs en oplossingen uit het verleden te leren kennen. In dit artikel deelt lange tijd Elektor Burkhard Kainka enkele inzichten over het zelf maken van PCBs. Hij behandelt nuttige onderwerpen zoals het bouwen van een prototype-PCB, bedradingsschema's, PCB lay-out, aardingsvlakken, connectoren, het controleren van de lay-out van de print en nog veel meer. Zoals u zult zien, zijn veel van zijn strategieën bijzonder nuttig bij het ontwerpen van eenvoudige prints voor experimentele projecten.

Artikel downloaden

Ontwerp en simulatie



Microcontroller Documentatie Uitgelegd

Documentatie, een noodzakelijk aspect van elektrotechniek, is onvermijdelijk. Microcontrollers worden, vanwege hun complexiteit in vergelijking met eenvoudigere halfgeleidercomponenten, geleverd met uitgebreide documentatie. In deze serie artikelen verkent Elektor de wereld van de documentatie van microcontrollers en onderzoekt wat er in de datasheet staat, wat er niet in staat en hoe u de informatie die lijkt te ontbreken kunt vinden.

Artikel online lezen


Schakeling Simulatie met Micro-Cap

Een schakeling simulator hoort thuis in uw gereedschapskist, net als een oscilloscoop en een multimeter. Het kan tijd besparen bij het testen van nieuwe ideeën of het definiëren van componenten. Ook kan het het prototyping proces versnellen. In dit artikel bekijken we Micro-Cap, een freeware simulator. De volgende onderwerpen en meer komen aan bod: het tekenen van een schakeling, simulatie vs. realiteit, het veranderen van componentwaarden, het stappen van een parameter, transiëntanalyse en simulatieresolutie.

Gratis download


KiCad 7: een blik op de belangrijkste functies

KiCad is een veelgebruikt open-source softwarepakket voor electronic design automation (EDA), gespecialiseerd in de ontwikkeling van printlay-outs (PCB's). Het biedt mogelijkheden voor het tekenen van schema's, het ontwerpen van PCB-lay-outs en 3D-visualisatie van de prints. KiCad ondersteunt tal van standaard bestandsformaten en garandeert compatibiliteit met een groot aantal andere EDA-tools. KiCad loopt op Windows, macOS en Linux-besturingssystemen en is een uitstekend hulpmiddel voor het maken van prints. Laten we eens kijken naar KiCad 7.

Artikel online lezen
 


Simuleer schakelingen online: schakeling simulatie eenvoudig gemaakt

Vaak ontbreken de benodigde componenten om een schakelingsconcept tot leven te brengen. Een andere mogelijkheid is, dat de schakeling die u overweegt hoge spanningen en stromen met zich meebrengt, wat een veiligheidsrisico betekent. In deze situaties is het verstandig om een simulator te gebruiken om uw ideeën veilig te testen. Simulators, die nu algemeen toegankelijk zijn, zijn onder andere het Tinkercad Circuits platform dat direct in uw webbrowser kan worden gebruikt. Naast het simuleren van schakelingen kunt u met Tinkercad ook Arduino-code uitvoeren, wat de veelzijdigheid aantoont. Dit maakt het simuleren van schakelingen eenvoudig en toegankelijk!

Artikel online lezen

Componenten en solderen



Solderen – Nou en?

Het solderen van elektronische componenten gaat gepaard met ingewikkelde thermische en chemische processen op een klein oppervlak. Toch kan het naleven van een paar fundamentele richtlijnen problemen voorkomen. Dit artikel biedt een overzicht van de moderne soldeertechnologie. Alles komt aan bod, van loodvrij soldeer, soldeerstiften tot de temperatuur van de soldeerbout.

Artikel downloaden


De geboorte van de microprocessor: De Intel 4004

De 4004 was de eerste commercieel geproduceerde microprocessor die werkte met een kloksnelheid tot 740 kHz, waarbij instructies van één woord 10,8 µs nodig hadden en instructies van twee woorden ongeveer 21,6 µs. Laten we het werk en de toewijding van Federico Faggin en de interessante geschiedenis van de microprocessor eens nader bekijken.

Artikel downloaden


 

 



Tips & trucs voor het testen van componenten

Het is belangrijk om de functionaliteit van een component te controleren voordat deze in een schakeling wordt geïntegreerd. Er bestaan verschillende methodes om componenten te testen die van een print zijn gehaald of uit de doos met reserveonderdelen komen, zonder dat daar ingewikkelde of dure testgereedschappen voor nodig zijn. Dit artikel behandelt het volgende en meer: weerstanden, condensatoren, spoelen, transformatoren, diodes, transistors, MOSFET's, VDR's, thyristors/SCR's/Triac's, polyzekeringen, DIP-schakelaars, IC's, kwartskristallen, relais en meer.

Gratis download


Identificatie van componenten

Het identificeren van componenten op een print is cruciaal voor zowel pro-ingenieurs als makers. Als u deze onderdelen beter herkent, helpt dat niet alleen bij het oplossen van problemen, maar kunt u ook een verzameling reserveonderdelen aanleggen voor toekomstige projecten. Toch kan het een uitdaging zijn om de specifieke eigenschappen van elk onderdeel te achterhalen. Hier volgen enkele nuttige tips.

Gratis download
 

Pixel Pump – Pick-and-Place machine voor handmatige SMD-assemblage

Pixel Pump is een open-source-vacuümpomp voor handmatige SMD-montage. Het beschikt over een comfortabele pen, een voetpedaal, RGB-LED-knoppen en een scala aan functies die de handmatige montage nog plezieriger maken.

 

 

 

Anycubic Photon Mono X - UV Resin SLA 3D Printer

De printer kenmerkt zich door een veilig ontwerp dat onmiddellijk uitschakelt wanneer de bovenkap wordt verwijderd, hoewel deze functie standaard is uitgeschakeld. Bovendien biedt de Anycubic Slicer-software nieuwe functies zoals ondersteuning voor tot 8-voudige anti-aliasing, snel slicen en tekstplakken.

 

 

 

ZD-8965 Desoldeerstation

De ZD-915 is een digitale ontlodingstation met ESD-bescherming en een LCD-scherm dat zowel de actuele als de gewenste temperatuur weergeeft. Deze ontlodingstation biedt hoge prestaties in een compact en robuust behuizing en maakt ontloden eenvoudig, omdat het met één hand kan worden bediend.

 

 

 

Sensepeek 4015 PCBite Kit incl. 2x SP100 (100 MHz handsfree Oscilloscope Probe)

Dit complete pakket bevat alles wat je nodig hebt voor handsfree metingen met je oscilloscoop. Het vergemakkelijkt onmiddellijk meten of lange trigger-sessies aanzienlijk.

 

 

December 2024 Webinar

 

Elektor Webinars

Geïnteresseerd in prototyping & productie? Wij ook! Doe mee met de ingenieurs en redacteuren van Elektor voor een webinar in december 2024. We plannen momenteel het onderwerp en het lesprogramma. Zodra we meer details hebben, plaatsen we alle informatie op de Elektor Webinars-pagina. Blijf op de hoogte!