NFC-chip meet de versheid van verpakte levensmiddelen
12 juni 2019
op
op
De houdbaarheidsdatum (UHD) wordt binnenkort niet langer gedrukt op bederfelijke levensmiddelenverpakkingen, aldus het onderzoek van het Imperial College in Londen. Een op papier gedrukte sensor detecteert de huidige versheid van vlees, vis, enz. door het registreren van gassen zoals ammoniak en trimethylamine, die voornamelijk in bedorven vis worden gevormd. De informatie wordt met behulp van een NFC-chip naar een smartphone gestuurd.
Zelfs in Groot-Brittannië gooit één op de drie voedsel weg als de UHD wordt overschreden. In totaal wordt echter slechts 4,2 miljoen ton aan de andere kant van het Kanaal weggegooid. De sensoren kunnen er een groot deel van redden. De kosten zijn niet echt een probleem, want deze kost slechts 2 cent per pakket.
Kosten
In Nederland wordt jaarlijks 700 miljoen kilo vast voedsel weggegooid. Veel van wat wordt weggegooid is echter nog steeds zeer eetbaar, maar mag niet meer worden verkocht. Consumenten hebben ook de neiging om uit voorzorg "verlopen" voedingsmiddelen weg te gooien, hoewel ze vaak nog lang na het verstrijken van de UHD nog steeds eetbaar zijn. Dankzij de nieuwe sensoren kon dit afval snel worden overwonnen.Zelfs in Groot-Brittannië gooit één op de drie voedsel weg als de UHD wordt overschreden. In totaal wordt echter slechts 4,2 miljoen ton aan de andere kant van het Kanaal weggegooid. De sensoren kunnen er een groot deel van redden. De kosten zijn niet echt een probleem, want deze kost slechts 2 cent per pakket.
Biologisch afbreekbaar
De inkt die voor de sensor wordt gebruikt is ook biologisch afbreekbaar en dus onschadelijk voor de natuur. De nieuwe sensor zou snel en betrouwbaar zijn – maar nog steeds slechts een fractie van de kosten van eerdere sensoren. Daarom wordt ervan uitgegaan dat de consumenten positief zullen reageren op de nieuwe chip, omdat ze er zeker van willen zijn dat het voedsel dat ze kopen vers is en niet onnodig iets weggooien. Alleen vanwege de onzekerheid over de eetbaarheid zou er in geval van twijfel nog steeds voedsel worden weggegooid.Read full article
Hide full article
Discussie (0 opmerking(en))