De wereldwijde halfgeleidermarkt bereikte in het tweede kwartaal van 2024 een recordomzet van
162,1 miljard dollar, een stijging van 6,7% vergeleken met het vorige kwartaal en overtreft het vorige
record van het vierde kwartaal van 2021, volgens de berichtgeving van Peter Clarke bij eeNews Europe. Nvidia speelde een belangrijke rol in deze groei met een bijdrage van 18 miljard dollar aan inkomsten, of 14,8% van het
totaal, grotendeels dankzij de sterke vraag naar processors voor kunstmatige intelligentie (AI).
Hierdoor werd Nvidia de grootste omzetgenerator in de markt, waarmee deze bedrijven als Intel, dat
goed was voor 7,5% van de omzet, inhaalde en net achter Samsung kwam te staan.

Uitdagingen in overvloed, ondanks groei van de markt

Ondanks de algehele marktgroei boekte meer dan de helft van de onderzochte halfgeleiderbedrijven een lagere omzet vergeleken met een jaar geleden. Van de 125 bedrijven die werden bekeken, meldt Clarke, rapporteerde meer dan 70% een lagere omzet in Q2 2024 dan in het recordkwartaal van Q4 2021. Cliff Leimbach van Omdia benadrukte dat de chipmarkt steeds geconcentreerder wordt, met de top tien bedrijven die 64% van de totale markt in handen hebben, aanzienlijk hoger dan het langetermijngemiddelde van 57%.

Tegelijkertijd onderstrepen gegevens van de Semiconductor Industry Association (SIA) het aanhoudende momentum in de chipindustrie. Het driemaandelijks voortschrijdend gemiddelde voor de wereldwijde verkoop van chips tot augustus 2024 bedroeg $ 53,12 miljard, waarbij vooral Noord- en Zuid-Amerika een sterke groei vertoonden, met een stijging van 43,9% op jaarbasis, aldus Clarke in een artikel van 24 september. Deze stijging hielp om de jaarlijkse groei van de wereldwijde chipmarkt naar 20,6% te stuwen, ondanks dalingen in regio's zoals Europa, waar een daling van 9% werd gezien. De opleving wordt toegeschreven aan de vraag in consumentenelektronica en AI-toepassingen, hoewel de auto-industrie en de industriële sector traag blijven, mogelijk door de uitputting van eerder opgebouwde voorraden.

Zit AI achter de hausse op de chipmarkt?

Beide rapporten benadrukken een duidelijke trend: terwijl de chipmarkt records blijft vestigen, is de groei ongelijk verdeeld, met Nvidia en een paar andere leiders die onevenredig profiteren van de AI-hausse, terwijl veel bedrijven te maken hebben met stagnerende of dalende inkomsten.
Noot van de redactie: Onze collega Peter Clarke berichtte voor het eerst over dit marktnieuws in EENews Europe, een publicatie in het netwerk van Elektor.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Halfgeleiders!