Sinds hij commercieel beschikbaar kwam zijn er met behulp van de "555" chip veel nieuwe en unieke commerciële, industriële en huishoudelijke schakelingen ontwikkeld, oorspronkelijk ontworpen met behulp van bipolaire junctietransistor technologie. Het is opvallend dat de 555 chip na ongeveer 50 jaar nog steeds erg populair is en in veel toepassingen wordt gebruikt, waarbij de CMOS versies wat meer populair lijken te zijn in draagbare toepassingen met een laag stroomverbruik.
 

Figure1-2.jpg
Historisch...

In de loop der jaren zijn er diverse varianten van de basis 555 timerchip geproduceerd. De 556 bevat twee timercircuits, terwijl de 558 er vier in één behuizing biedt. In 2017 werd bekend dat er jaarlijks meer dan een miljard 555 timerchips werden geproduceerd. Als gevolg hiervan staat de chip bekend als het meest populaire IC ooit geproduceerd. De chip is vervaardigd door veel bekende chipfabrikanten, zoals Intel, Texas Instruments, Signetics, Raytheon, STMicroelectronics, en anderen.
 

Aanvankelijk werd gedacht dat de naam "555" afkomstig was van het feit dat er drie spanningsdeler weerstanden van 5 kΩ in de chip worden gebruikt. De oorspronkelijke fabrikanten stelden echter dat de naam 555 willekeurig was gekozen, en dat het feit dat de chip drie interne weerstanden van 5 kΩ had toeval was. Wat denkt u? Laat het ons weten in de ‘Reacties’ hieronder.

Figure1-1.jpg

Projectmatig leren

Het boek gaat over het ontwerp van projecten gebaseerd op het 555 timer IC, en meer dan 45 hiervan worden in het boek uitgewerkt, allemaal volledig getest en gedocumenteerd. Alle projecten in het boek zijn volledig getest door de auteur door ze afzonderlijk op een klein breadboard te bouwen. U hoeft geen programmeerervaring te hebben voor het bouwen of toepassen van de projecten die in het boek worden beschreven. Het is wel handig dat u enige basiskennis heeft van elektronica, en van het gebruiken van een breadboard voor het bouwen en testen van elektronische schakelingen. De volgende subkopjes worden gegeven bij de projecten in het boek: Title of the project; Block diagram; Design; Circuit diagram; Fritzing diagram (waar mogelijk); Construction details; Testing procedure.

De projecten die in het boek worden beschreven kunnen door de lezers worden aangepast of uitgebreid voor eigen toepassingen. Studenten elektrotechniek zullen de projecten nuttig vinden, vooral tijdens het uitwerken van hun afstudeerprojecten en bij hun laboratorium activiteiten. Daarnaast zullen mensen die zich bezighouden met het ontwerpen van kleine elektronische schakelingen en elektronica hobbyisten de projecten leuk, leerzaam, interessant en nuttig vinden.

Pssst...

Ga naar de pagina van Elektor Store om de inhoudsopgave van het boek te bekijken. Voor de 555 liefhebbers op deze planeet, die een warm hart hebben voor de 555 maar een hekel aan papier, is er ook een e-book version. Het gerucht gaat dat er binnenkort een kit met onderdelen beschikbaar zal zijn om de 45+ projecten te ondersteunen die in het boek worden beschreven.