Bij Elektor ben ik bijna de enige redacteur van het magazine die thuis nog een echte elektronica-werkplaats heeft. Gedicteerd door mijn huiselijke omstandigheden is deze werkplek gelukkig niet zo ‘rijkgevuld’ als die van Jim Williams, die ik hiernaast wel moest weergeven omdat deze gewoon iconisch is. (Foto: EDN. Afbeelding passend gemaakt voor dit e-zine)

Mijn uitrusting omvat oscilloscopen (zowel CRT als USB), generators (zo’n beetje alles, van DC tot daglicht), kabels, soldeergereedschappen (10-250 watt), een 2 kW netisolatietransformator... de hele zwik die veel Elektor-lezers ook in hun zolder, garage of kelder zullen hebben. De apparatuur die ik gebruik varieert in bouwjaar van ongeveer 1950 tot 5 december 2016, toen ik als sinterklaascadeau een Atlas ESR Tester kreeg. Ik beloof Sinterklaas dat ik niet langer oude elco’s zal opblazen en de tester goed zal gebruiken in mijn strijd tegen Tantaal & de Slechte C’s. 

Ik beschouw een pc op mijn werkplek als een gewoon stuk gereedschap. Ik heb deze hoofdzakelijk nodig om snel dingen op het web te kunnen opzoeken, zoals de pinout van een SCART-connector (kent u die nog?), vervangende buizen of de voedinsspanningen van een MAX232. Zoals u met me eens zult zijn loopt een moderne laptop of tablet bij de typische activiteiten bij een elektronica-werktafel serieus gevaar voor een pak slaag, hoogstwaarschijnlijk van een soldeerbout of vallende voorwerpen. Het gebruik van de ‘huiskamerlaptop’ is dan ook uitgesloten. Daarom besloot ik om permanent een oude mini-tower-pc met Windows 7.1 en een 19-inch LCD-monitor te installeren. De middelmatige snelheid stoort me niet. Dit ‘barrel’ is op mijn thuisnetwerk aangesloten via een 10-Mbit (echt waar) ethernetkabel inplaats van WiFi om de HF-interferentie in de shack zoveel mogelijk te beperken. Het toetsenbord is gehavend maar solide en ik gebruik nu mijn tweede muis nadat de eerste door een vallende transformator werd geplet. Ik geeft toe: er staat ook nog een inkjetprinter. Er is ook een nog oudere pc uit de 386-turbo-klasse waarop Windows 3.11 en Norton Utilities met verbazingwekkende snelheid vanaf harde schijf draaien. Deze wordt niet alleen gebruikt voor het programmeren van PROM’s en EPROM’s, maar ook voor het spelen van Alley Cat en het ondersteunen van alles waarvoor je echte Centronics, echte RS-232 of wat GPIO nodig hebt. Er zit een surrogaat-USB-aansluiting op die verschrikkelijk traag is. Totale investering voor deze twee pc’s: geen.  

Wees gerust, ik maak ook graag gebruik van een moderne laptop met honderden gigabytes aan SSD, een Intel i7 aan de binnenkant en cloud-connectivity aan de buitenkant. Ik gebruik deze om op de bank naar het EEVBlog van Dave Jones te kijken, maar ik neem hem liever niet mee naar mijn e-werkplek. De twee daar aanwezige pc’s zijn prima geschikt voor wat ze moeten doen en ik maak me in het geheel geen zorgen over hun ‘ruwe’ omgeving, want er zijn reserve-onderdelen genoeg – niet van RS of Mouser, maar van vrienden en de plaatselijke kringloopwinkel. Bovendien maken ze mijn bezoekers aan het lachen.
  
Ik ben benieuwd om te horen welke pc-configuratie u in uw elektronica-werkplaats hebt. Misschien haat u de pc, wilt u nooit zo’n ding in uw e-werkplaats hebben en leest u dit op papier of op de iPhone van uw kleinzoon. Dat is prima, stuur me in dat geval een brief, dan zal ik die overtypen om hier te publiceren. 

Misschien is uw elektronica-werktafel volledig virtueel en start deze binnen 20 seconden op zodra u uw laptop opent. Dat is ook prima, klik gewoon op de knop ‘Voeg reactie toe’ hieronder en laat me weten wat uw ervaringen zijn met het soort elektronica dat je nooit ruikt. Voor alle anderen: klik ook op die knop.

Ik ben benieuwd om te horen welke pc-configuratie u in uw elektronica-werkplaats hebt.