pi-top [4] – een eerste impressie
11 december 2019
op
op
De pi-top [4] is een robuuste educatieve computer, bedoeld voor makers – en dan vooral die jonge makers die ook wel kinderen worden genoemd. Op basis van een Raspberry Pi 4 is het de opvolger van de pi-top [3] Raspberry Pi laptop computer. De pi-top [4] is een soort desktop-computer waar een 4-GB Raspberry Pi 4 in zit.
Hij werkt als een stand alone-computer met monitor, toetsenbord en muis, maar kan ook als slave op een andere computer worden aangesloten. De pi-top [4] wordt gevoed uit een USB-C voedingsadapter, maar kan ook op een ingebouwde batterij werken. Bij gebruik van een draadloze muis en dito toetsenbord is de enige tastbare verbinding de monitorkabel.
Een klein LC-display omringd door vier vrolijk gekleurde knoppen toont de opstart- en accu-laadstatus. Ik heb het niet nader onderzocht, maar ik vermoed dat hiermee een applicatie kan worden bestuurd zonder dat een extern display of toetsenbord zijn aangesloten.
De basisplaat is compatibel met Meccano en heeft vier handige montagegaten. De sensor- en LED-modules zijn magnetisch. Met kleine plastic adapters kunt u de modules in Lego-constructies gebruiken.
De broncode is in Python, maar andere programmeertalen worden ook ondersteund. Volgens de pi-top website kunnen ook Arduino- en BBC micro:bit-codes worden gebruikt.
De pi-top [4] is in de Elektor-shop verkrijgbaar.
De pi-top [4] ziet er niet uit als een computer
Het apparaat lijkt meer op een intercom of een radiowekker. Misschien is bij het ontwerp een handje geholpen door smart home-assistenten?Hij werkt als een stand alone-computer met monitor, toetsenbord en muis, maar kan ook als slave op een andere computer worden aangesloten. De pi-top [4] wordt gevoed uit een USB-C voedingsadapter, maar kan ook op een ingebouwde batterij werken. Bij gebruik van een draadloze muis en dito toetsenbord is de enige tastbare verbinding de monitorkabel.
Een klein LC-display omringd door vier vrolijk gekleurde knoppen toont de opstart- en accu-laadstatus. Ik heb het niet nader onderzocht, maar ik vermoed dat hiermee een applicatie kan worden bestuurd zonder dat een extern display of toetsenbord zijn aangesloten.
Luidruchtige ventilator
Omdat de Raspberry Pi 4 behoorlijk warm wordt, is bij de pi-top [4] een ventilator voor de koeling ingebouwd. Dat is natuurlijk een goede zaak, maar deze maakt jammer genoeg wel veel geluid. Na een dagje code schrijven is het een waar genot het ding uit te schakelen.De Foundation Kit van de pi-top
De pi-top [4] wordt geleverd met een metalen ‘Bento' doos (een Japanse broodtrommel) – de zogenaamde Foundation Kit. Deze bevat sensoren, knoppen, potentiometers en LED’s. Er zit ook een basisplaat in die aan de onderkant van de pi-top [4] kan worden vastgeklikt, plus een setje kabels om de periferie op deze basisplaat aan te sluiten.De basisplaat is compatibel met Meccano en heeft vier handige montagegaten. De sensor- en LED-modules zijn magnetisch. Met kleine plastic adapters kunt u de modules in Lego-constructies gebruiken.
Graphische gebruikersinterface
De pi-top [4] start meteen op met een grafische gebruikersinterface (GUI) die snel toegang geeft tot handleidingen, programmavoorbeelden en tools. Die handleidingen en voorbeelden staan online, zodat een internetverbinding noodzakelijk is. Gedetailleerde programmavoorbeelden maken duidelijk hoe de hardware gebruiksklaar kan worden gemaakt.De broncode is in Python, maar andere programmeertalen worden ook ondersteund. Volgens de pi-top website kunnen ook Arduino- en BBC micro:bit-codes worden gebruikt.
Conclusie
We zijn inmiddels gewend geraakt aan de uitstekende kwaliteit van pi-top producten, en de ‘vier’ is geen uitzondering. Hij maakt een robuuste en zware indruk en overleeft een val van de tafel of een botsing met een muur als hij op een robot of auto is gemonteerd. De pi-top [4] is een uitstekende tool voor kinderen om met ‘computeren’ te beginnen. Een stille ventilator zou hem nog beter maken.De pi-top [4] is in de Elektor-shop verkrijgbaar.
Read full article
Hide full article
Discussie (2 opmerking(en))