Het detecteren van licht is altijd een stokpaardje van de elektronica geweest. Dat begon al met de antieke lichtgevoelige weerstanden, die we destijds heel hoogdravend fotocellen noemden. Ze werden gebruikt voor allerlei toepassingen waar het ging om het detecteren van beweging. De detectietechnieken zijn stapje voor stapje veranderd. Er is op dat gebied heel veel werk verzet om te komen tot wat we tegenwoordig het herkennen van vormen, kleuren en beweging noemen. We beschikken nu over complete camera’s die eigenlijk net zo gemakkelijk te gebruiken zijn als de fotocellen van weleer. En we kunnen gebruik maken van processors die de beelden kunnen omzetten in bruikbare besturingssignalen met een snelheid die het mogelijk maakt om in real time objecten te volgen. Dat is allemaal ingebouwd in de Pixy2, een heel kleine, intelligente beeldsensor die optioneel op een draaibare voet kan worden gemonteerd. De module weegt slechts 10 g!

60 beelden per seconde

Deze combinatie van hardware en software biedt geweldige mogelijkheden voor automatisering. Voor enkele tientjes kunnen we hiermee een volgsysteem voor robots bouwen dat is uitgerust met beeldherkenning en vrijwel onmiddellijk reageert op de omgeving. Het zal niet meevallen om interessantere onderdelen te bedenken voor het inwijden van de jonge generaties in de kunst van het programmeren.
De modules zijn gemakkelijk inzetbaar, omdat ze rechtstreeks kunnen worden aangesloten op gangbare experimenteerplatformen, zoals Arduino, Raspberry Pi en Beagle Bone.
En, maak u geen zorgen, er komt geen spaghetti van draden aan te pas. Men heeft er bij Pixy aan gedacht om een kabel met een stekkerverbinding voor de Arduino mee te leveren. En voor de RPi volstaat een simpele USB -kabel.
Voor andere platformen heeft Pixy2 verschillende communicatie-interfaces aan boord: SPI, I²C, UART, met eenvoudige en goed geteste protocollen.
 

Volledig Open Source

Alles is open op Pixy2, de firmware, de software en de hardware. Alles is goed gedocumenteerd, en er zijn veel toepassingsvoorbeelden. Pixy2 is ook goed te gebruiken met Windows, Mac of Linux. Er is zelfs een Pixy-versie voor LEGO Mindstorms!
De gebruikers kunnen beschikken Arduino- en C/C++-bibliotheken. Voor Linux-omgevingen (zoals de RPi) is er een API voor gemakkelijk programmeren in Python.
In het lijnvolgalgoritme is een barcode-herkenning geïntegreerd.
Er is werkelijk aan alles gedacht. Er zijn zelfs drie LED’s beschikbaar om beter te kunnen zien in het donker!

Eigenschappen

  • Processor: NXP LPC4330, 204 MHz, dual core
  • Sensor: Aptina MT9M114, met een resolutie van 1296x976 en een snelle beeldprocessor
  • Zichthoek: 60 graden H, 40 graden V
  • Stroomverbruik: typisch 140 mA
  • Voeding: USB-ingang (5 V) of ongereguleerde spanning (6V tot 10V)
  • RAM: 264 KB
  • Flashgeheugen: 2 MB
  • Data-uitgangen: Seriële UART, SPI, I²C, USB, digitaal, analoog
  • Afmetingen: ca. 4 x 4 cm
  • Gewicht: 10 g
  • Ingebouwde verlichting (ca. 20 lumen)