Arduino staat voor beginnersvriendelijke en het snel ontwikkelen van embedded projecten. Spelen met Arduino-boards is leuk, maar niet de meest efficiënte manier om je kennis uit te breiden. Elektor heeft daarom twee van de meest populaire boards gebundeld met twee boeken, boordevol informatie over pins, interfaces, voedingen en vele andere hardwarespecificaties. Een blik onder de motorkap stelt beginners, gevorderden en professionals in staat om het beste uit de hardware te halen.

Arduino Uno Board & Boek ...

Het Arduino Uno-board zelf behoeft hier nauwelijks enige introductie. Hoewel het sinds de introductie rond het jaar 2004 (!) enkele kleine upgrades heeft ondergaan, is het nog steeds hetzelfde hardwareplatform voor allerlei soorten elektronicaprojecten. Zoals auteur Warwick A. Smith stelt, is het Ultieme Arduino Uno hardware manual boek geschreven voor "iedereen die geïnteresseerd is in de Arduino Uno en die graag een gebruiksvriendelijke hardware-referentie wil hebben, zoals hobbyisten, makers, onderzoekers, docenten, studenten en professionals zoals elektronica ingenieurs". Net als de meeste andere boeken over Arduino, bevat het wat basisinformatie om aan de slag te gaan, de Arduino IDE te installeren, het board op de computer aan te sluiten en enkele softwarevoorbeelden te testen.

Wat ik leuk vind aan dit boek, is dat deze informatie zo kort mogelijk is gehouden; het grootste deel gaat - zoals de titel belooft - over de hardware van Arduino Uno zelf en natuurlijk over het aansluiten van extra hardware op het board. Er is ook een hoofdstuk over het gebruik van een digitale multimeter en oscilloscoop om je eigen ontwikkelingen te testen of problemen met een Arduino Uno op te lossen. En als de ATmega328-microcontroller defect raakt (we maken allemaal fouten), leidt het boek je door het proces van het vervangen van het DIL IC en/of het (her)programmeren van de bootloader-firmware.

... plus Mega Board & Boek

Het Arduino Mega 2560 board is waarschijnlijk minder bekend dan de Uno, en misschien heb je dit Arduino-board zelfs overgeslagen vanwege de meer populaire of recentere hardware in de Arduino-familie. Het heeft echter wat meer pk's dan de Uno, omdat het meer digitale I/O's en analoge ingangspinnen biedt dan de Uno, en is een goed alternatief voor dit board voor toepassingen die meer hard- en software nodig hebben dan de Uno kan bieden. Het boek Ultieme Arduino Mega 2560 hardware manual is van dezelfde auteur en de inhoudsopgave is ongeveer hetzelfde als in het eerste boek, maar uiteraard afgestemd op het Mega 2560 board. Eén verschil: als de microcontroller op dit board defect raakt, is het waarschijnlijk goedkoper en gemakkelijker om een ​​nieuw board te kopen in plaats van een 100-pins TQFP te vervangen...

Er is nu er een speciale Arduino Hardware Manual bundel te koop in de Elektor Webshop, met daarin de twee boeken en beide Arduino boards. Geen van beide boeken bevat wereldschokkende nieuwe informatie of gegevens over de Uno of Mega 2560. Alles is 'ergens' op internet te vinden. Inderdaad, 'ergens'. Maar waar was het ook alweer, en is de informatie die je daar zojuist hebt gevonden correct en betrouwbaar? Zoals hij in de inleiding zegt, was dat laatste een van de belangrijke motieven voor de auteur om de boeken te schrijven over de hardware van deze Arduino-boards en naar mijn mening is hij daar briljant in geslaagd. Samen met de twee microcontroller boards biedt deze bundel alles wat je nodig hebt als je verder wilt gaan met Arduino dan alleen standaard, saaie, knipperende LED-voorbeelden.
 
Klik hier om de bundel (2 boeken + 2 boards) te bestellen en bespaar nu €35 >>


Vertaling: Hans Adams