Toegang op afstand tot de desktop is voor Raspberry Pi niet altijd even gemakkelijk geweest. Met verschillende opties zoals VNC, SSH, en oplossingen van derden, elk met zijn eigen technische hindernissen en installatiecomplicaties, is het traject voor veel mensen niet altijd makkelijk geweest. Daar komt dan nog de laatste ommezwaai in Raspberry Pi OS Bookworm bij met het vervangen van het X-protocol door Wayland, wat de uitdaging verergert. Deze overstap zorgde voor een gat in de desktopfunctionaliteit — een gat dat vroeg om een moderne oplossing.
 
rpi-connect-logo.png

En dat is Raspberry Pi Connect nu nog in bèta, met de belofte om toegang op afstand (remote access) tot Raspberry Pi-computers makkelijker te maken. Het is een handige tool voor wie worstelt met de technische vereisten van bestaande methoden. Het vereenvoudigt het proces, waardoor gebruikers verbinding kunnen maken met hun Raspberry Pi vanuit elke browser, waar ook ter wereld.
 
screenshot of Raspberry Pi Connect in action
Raspberry Pi Connect maakt toegang op afstand een makkie. Afbeelding: Raspberry Pi

Het nieuwe protocol

Hoe zit het nu met Wayland, en waarom was dat de oorzaak voor zoiets als Raspberry Pi Connect? Wayland is het nieuwe displayserver-protocol dat beter en efficiënter is dan X, maar met de implementatie ervan werden traditionele op X gebaseerde remote desktop-oplossingen incompatibel. Dit dwong de Raspberry Pi Foundation tot het vinden van een gebruiksvriendelijke oplossing. En dat was de aanleiding voor het ontwikkelen van Raspberry Pi Connect, dat deze beperkingen omzeilt door het gebruik van moderne webtechnieken.

De tool gebruikt WebRTC, een realtime communicatiestandaard die al ten grondslag ligt aan diensten als Zoom en Google Meet. Met WebRTC kan Raspberry Pi Connect een veilige en directe peer-to-peer verbinding opzetten tussen je computer of mobiel en je Raspberry Pi. Dit betekent dat de dienst low-latency communicatie kan bieden zonder dat het dataverkeer via een server hoeft te lopen, behalve wanneer het niet anders kan. In deze gevallen worden TURN-servers gebruikt om de data door te geven (noodzakelijk als een 'schakelpaneel in de cloud' om remote clients aan elkaar te koppelen), waarbij je verbinding versleuteld en veilig is.

Installatie

Het opzetten is erg makkelijk. Je hebt een Pi (4, 400, 5) nodig die draait op een 64bit-distributie van het nieuwste Raspberry Pi OS Bookworm met de Wayland-windowserver, waarop je het pakket rpi-connect installeert, wat snel en simpel gaat:

 
sudo apt update
sudo apt upgrade
sudo apt install rpi-connect

Even rebooten en je krijgt een nieuw pictogram in je taakbalk

Raspberry Pi Connect icon

… waarmee je dan met een paar klikken in je Raspberry Pi-desktop belandt.

Wat vind jij ervan?

We zitten nog in het begin van het traject, en zoals dat gaat met elke bèta-release zijn er nog wel wat plooien glad te strijken en verbeteringen aan te brengen. Maar Raspberry Pi heeft een stevige basis geschapen voor de huidige behoeften van Raspberry Pi-liefhebbers, die ook ruimte biedt voor toekomstige uitbreidingen. Of je nu leraar, hobbyist of technicus bent, deze tool zou wel eens je nieuwe beste vriend kunnen worden in de wereld van de Raspberry Pi.

Wanneer de community met deze tool aan de slag gaat, zal de feedback de ontwikkeling ervan zeker bevorderen — misschien wordt het wel de nieuwe standaard voor remote access bij hobbyisten en in het onderwijs.

Download de bèta van Raspberry Pi Connect en laat ons weten hoe het je bevalt!

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Compute Module 4!



Vertaling: Jan Mulder