Raspberry Pi SD-kaarten en de Raspberry Pi Bumper — Nieuwe accessoires
op
Raspberry Pi heeft twee nieuwe accessoires geïntroduceerd die gericht zijn op het verbeteren van de gebruikerservaring: SD-kaarten van het merk Raspberry Pi en een beschermend siliconen hoesje genaamd Raspberry Pi Bumper.
Met de nieuwste Raspberry Pi OS release kan de Raspberry Pi 5 nu gebruik maken van de verbeterde prestaties van Class A2 SD-kaarten. Ter ondersteuning hiervan lanceert Raspberry Pi een eigen reeks SD-kaarten, ontwikkeld in samenwerking met Longsys. Daarnaast heeft het bedrijf de Raspberry Pi Bumper geïntroduceerd, een siliconen hoesje dat is ontworpen om de basisprint en de randen van de Raspberry Pi 5 te beschermen.
Raspberry Pi SD-kaarten
De prestaties van de SD-kaart [PDF] spelen een cruciale rol bij de werking van de Raspberry Pi. Voorheen werkte Raspberry Pi daarom samen met externe leveranciers om geschikte kaarten aan te kunnen bevelen. Naarmate echter de SD-kaart technologie verder is geëvolueerd, vooral met de introductie van Class A2 kaarten, wordt dit complexer.
Daarom werkt Raspberry Pi inmiddels samen met Longsys om zijn eigen lijn SD-kaarten onder eigen merk uit te brengen. Deze Class A2 kaarten bieden verbeterde random lees- en schrijfsnelheden voor de hele Raspberry Pi serie. Bij gebruik met de Raspberry Pi 5 ondersteunen ze tevens command queueing voor betere prestaties overall. Raspberry Pi Approved Resellers zullen nu exclusief deze eigen merk SD-kaarten promoten, samen met de andere Raspberry Pi producten.
Class A2 SD-kaarten
Class A2 SD-kaarten, zoals de nieuwe Raspberry Pi kaarten, zijn geoptimaliseerd voor snellere lees- en schrijfbewerkingen. De hardware van de Raspberry Pi 5 maakt optimaal gebruik van deze functies, op voorwaarde dat het systeem de nieuwste versie van Raspberry Pi OS gebruikt. Gebruikers kunnen hun bestaande installaties bijwerken met behulp van de volgende opdracht:
sudo apt update && sudo apt full-upgrade
Command Queueing en prestaties (CQHCI)
De Command Queueing Host Controller Interface (CQHCI) is een uitbreiding op de SD Host Controller Interface (SDHCI), waardoor de SD-kaart meerdere verzoeken tegelijkertijd kan verwerken. Raspberry Pi 5 kan deze functie benutten met compatibele Class A2 kaarten, waardoor de random I/O-prestaties in routines die kenmerkend zijn voor het Raspberry Pi OS worden verbeterd.
De Command Queueing Host Controller Interface (CQHCI) is een uitbreiding op de SD Host Controller Interface (SDHCI), waardoor de SD-kaart meerdere verzoeken tegelijkertijd kan verwerken. Raspberry Pi 5 kan deze functie benutten met compatibele Class A2 kaarten, waardoor de random I/O-prestaties in routines die kenmerkend zijn voor het Raspberry Pi OS worden verbeterd.
Hoewel CQHCI sinds 2015 wordt ondersteund op eMMC apparaten is de implementatie voor de SD-kaart pas onlangs beschikbaar gekomen in Linux. Nadat begin 2024 de nodige aanpassingen aan de Linux driver zijn gedaan ondersteunt de Raspberry Pi 5 nu met de juiste kaarten de CQ modus.
Testen en compatibiliteit
Niet alle SD-kaarten implementeren de CQ modus op betrouwbare wijze. De eerste tests met SanDisk Extreme en Extreme Pro kaarten lieten veelbelovende resultaten zien, maar andere merken vertoonden diverse problemen die een betrouwbare CQ werking verhinderden. De Raspberry Pi kernel filtert incompatibele kaarten eruit tijdens het testen van functies.
Een beperking van de CQ modus is de verhoogde kwetsbaarheid voor data beschadiging indien de voeding onverwachts wegvalt tijdens schrijfbewerkingen. Om dit te voorkomen beperkt Raspberry Pi het aantal schrijfbewerkingen in de CQ-modus tot één, wat de sequentiële schrijfsnelheden enigszins verlaagt zonder de algehele prestaties significant te beïnvloeden.
Over Longsys
Na uitgebreide tests koos Raspberry Pi voor Longsys als leverancier voor zijn eigen merk SD-kaarten. De kaarten werden onderworpen aan meer dan 100.000 power cycles under load om de betrouwbaarheid te garanderen, en ze zijn geoptimaliseerd voor gebruik met alle generaties Raspberry Pi apparaten, inclusief de Raspberry Pi 5.
Raspberry Pi Bumper
Dient u steeds de bovenklep van uw Raspberry Pi af te halen om bij de connectors te komen? U zou hem ook zonder behuizing kunnen gebruiken, maar dan heft u wel het risico op kortsluiting, door bijvoorbeeld een klein kloddertje soldeer of een misplaatst ringetje. Bovendien kunnen de soldeerverbindingen krassen maken op uw bureau of op een ander werkblad.
Nu is er de Raspberry Pi Bumper, een siliconen hoesje dat de basisprint en de randen van de Raspberry Pi 5 afschermt, terwijl de bovenkant van het bordje volledig voor u toegankelijk blijft. Bovendien biedt het aan de onderkant nog steeds toegang tot de microSD kaartsleuf. Daarnaast is de aan/uit-knop ook nog steeds gemakkelijker toegankelijk, en is hij compatibel met de Raspberry Pi Active Cooler.
Deze nieuwe accessoires bieden praktische verbeteringen voor Raspberry Pi gebruikers, met progressie in zowel de prestaties als de bescherming van het apparaat.
Discussie (0 opmerking(en))