Review: Functiegenerator “op zak”
01 november 2017
op
op
Omdat Android-smartphones technisch gezien open zijn en omdat we er eigen apps voor kunnen ontwikkelen, zijn het geweldige apparaten voor elektronici. Niet om te bellen natuurlijk, maar om de mogelijkheden van ingebouwde hardware te onderzoeken en te gebruiken. We kunnen dan denken aan:
- Versnellingsopnemers
- Accu
- Bluetooth
- Thermometer
- Camera’s
- Display
- Radio
- Geluidsgenerator
- Aanraakscherm
- WiFi
- MP(x)/video-codecs
Dat zijn dingen waar we vroeger alleen van konden dromen, nu zitten ze standaard in vrijwel alle smartphones. Voor minder dan 100 Euro koop je een redelijk uitgeruste smartphone met alle bovengenoemde hardware aan boord. Het is echt onmogelijk om voor die prijs zoiets na te bouwen en te verwerken in een eigen toepassing. Het is dan ook geen wonder dat een groot deel van de projecten die ik te zien krijg van ontwikkelaars die bijdragen aan Elektor Magazine gebruik maken van een smartphone, meestal voor het display en/of het aanraakscherm als onderdeel van een gebruikersinterface via Bluetooth of WiFi. Knoppen, schakelaars, meters, schuifregelaars… waarom zou je de moeite nemen om te gaan boren en solderen, waarom zou je zelfs nog onderdelen kopen als je de hele gebruikersinterface in één apparaat kunt hebben? De smartphone ligt prettig in de hand, is batterijgevoed, draadloos en volledig met software te configureren.
De geluidsfunctionaliteit die is ingebouwd in een normale smartphone is heel populair bij ontwikkelaars van apps, want die kunnen er heel wat meer mee dan van die rare ringtones ten gehore brengen. Hetzelfde geldt voor de inputkant van het geluidssysteem: we kunnen daarmee eenvoudige versies van laboratoriuminstrumenten zoals spectrumanalysers en geluidsdrukmeters binnen het bereik van gewone gebruikers brengen, al laat de nauwkeurigheid natuurlijk wel veel te wensen over. De app-makers van Keuwlsoft zijn blijkbaar nog wat dieper in de mogelijkheden van het genereren van geluid met Android-software gedoken en ze hebben een Dual Channel Function Generator-app ontwikkeld.
Sorry, u kunt het niet testen
Vaak wordt me gevraagd om snel even een audio- of meetapparaat te testen. En dat moet dan ter plaatse gebeuren, onder lawaaiige en chaotische omstandigheden, ergens buiten op een rommelmarkt. Is de spoel in die 8ohm-driver in orde? Werkt die scoop? Doet de VU-meter van dat mengpaneel het nog? Hoewel veel verkopers te goeder trouw zijn als ze zeggen dat er “geen stroom is” in hun kraam, zouden ze je moeten toestaan om hun waren te testen door ze in te schakelen, al is het maar op het stopcontact in de kantine of achter de bar. Maar meestal wil het feit dat de zekeringen niet doorslaan nog niet zeggen dat het apparaat ook werkt; dat kunnen we alleen in grote lijnen beoordelen als er een fatsoenlijk testsignaal beschikbaar is.Daar moest ik aan denken toen ik zag dat er een generator voor audio-testsignalen was die ik al bij me had, zonder me dat te realiseren: mijn Samsung-smartphone!
Keuwlsoft Dual-Channel Function Generator
Deze app is niet alleen gratis, maar ook volledig functioneel en het mooie is: hij is ook vrij van advertenties, dus er verschijnen geen irritante reclames van Mouser of van Digikey. Ik las erover op een forum over klassieke testapparatuur!De installatie is een fluitje van een cent en de generator start standaard op met een sinusgolf met de beroemde frequentie van 440 Hz. Pas na het indrukken van de drukknop OUT in de rechteronderhoek van het scherm wordt er geluid hoorbaar gemaakt via de interne luidspreker van de smartphone. Ik kon een aantal functies op het gehoor testen (en een gitaar stemmen). De bediening gaat intuïtief als je eenmaal doorhebt dat OUT moet zijn uitgeschakeld, voordat bepaalde menu’s (zoals het SWEEP-blok) willen openen. Na het instellen van de gewenste functie, frequentie, amplitude enz. druk je weer op OUT en het signaal schakelt in. Dit in tegenstelling tot mijn geheel analoge functiegenerator thuis, die geluid blijft maken, hoeveel je ook aan de knoppen draait. Ik denk dat die OUT-functie op de Keuwlsoft-app moet voorkomen dat er allerlei schakelklikken en andere overtollige signalen op de uitgang komen (wat apparatuur zou kunnen beschadigen en anderen zou kunnen irriteren…) Dat zou immers zomaar kunnen gebeuren als tijdens het instellen “onmogelijke” of tijdelijke parameters in de audiogenerator van de smartphone terechtkomen.
Stereo! En een zelfgemaakte kabel.
Het redden en recyclen van oude apparaten is heel leuk. Bij een eerder experiment waarbij ik mijn laptop gebruikte om Jerobeam Fender’s “scope art” weer te geven op een oscilloscoop uit de jaren vijftig heb ik een zelfgemaakte kabel gebruikt die me niets heeft gekost. Ik heb de oortjes afgeknipt van een headset die ik op straat had gevonden. Nadat ik de kabel had schoongemaakt, heb ik hem gestript en gesplitst, zodat ik bij de signaal- en massadraden kon. Het bleek dat het om gevlochten litzedraad ging, erg dun en moeilijk te solderen maar door genoeg hitte toe te voeren, lukte het me toch. Voor mijn test met de oscilloscoop sloot ik de draden aan op de signaal- en massapen van twee BNC-adapters.Als u niet graag met scherpe messen werkt zijn er andere manieren, zoals het gebruik van een audioverlengkabel met 3,5-mm stereo jacks aan beide kanten en een jack-chassisdeel, waarop dan de L- & R-signalen en de massa beschikbaar zijn.
Read full article
Hide full article
Discussie (0 opmerking(en))