Conclusies

Bij de door mij gereviewde unit zat een Arduino ProMini-board om het apparaat mee te testen. Als klein puntje van kritiek op deze Demo-kit in het bijzonder, zou ik willen vermelden dat er nergens fatsoenlijke beschrijving is van wat de Arduino ProMini precies doet, naast knipperen met zijn LEDje. Het is duidelijk dat de demo de piekstroom van het kleine kaartje meet en het is geen verrassing als blijkt dat de LED bijna al het vermogen consumeert, hoewel de initialisatie van de processor ook zichtbaar is! Voer voor programmeurs! De essentie van de demo is het nauwkeurig kunnen aanwijzen van de stroompieken en te kunnen bewijzen dat het verbruikte vermogen (van de Arduino als een gesimuleerd IoT-apparaat) aanzienlijk kan worden verminderd door de voedingsspanning te verlagen naar bijvoorbeeld 3 volt. Het systeem geeft meteen het cumulatieve energieverbruik E weer in picowatt-uur (jawel, pWh), en zowel de momentane stroom als de piekstroom. Zeer overtuigend.

Er zijn weinig tekortkomingen. Alleen wat kleine puntjes over de hardware. Om te beginnen is er geen kabel om de Arc-box te voeden uit een netspanningsadapter. Een tweede punt, dat alleen geldt voor de Demo-kit die ik heb gereviewd, is dat het kabeltje voor het verbinden van de RX-pen van de Arc met de TXD-pen de Arduino ProMini, aan één kant een mannelijke connector heeft en aan het andere eind een vrouwtje, terwijl er vrouwelijke connectors aan beide uiteinden nodig zijn. Ik heb dat opgelost door een testsnoertje van een Tektronix-oscilloscoop uit 1978 te gebruiken.

Dit is een heel interessante kit om een nichemarkt mee te bedienen: hij is bedoeld voor mensen die de laatste nanoampères willen besparen in hun IoT-apparaat. Of voor het optimaliseren van laad/ontlaadprocessen van accu’s (de premium-versie van de Otii Arc wordt geleverd met een accu-simulator). In vergelijking met een USB-scoop, een shunt, een regelbare voeding en een datalogger is de Otii Arc een compacte en zeer draagbare eenheid. De prijs van €399 plus BTW (geldig tot 31 mei 2018) vind ik wel wat heftig en professionele gebruikers worden ook nog geconfronteerd met €399 jaarlijkse licentiekosten voor extra features en technische ondersteuning. Maar uw Product Development Manager lacht misschien wel bij de totale investering, als hij eenmaal uw presentatie met ondersteunende grafieken ziet, waarin u in details uitlegt waar “het batterijprobleem” in zijn product vandaan komt.

Dit is een onafhankelijke review. Ik heb geen enkele commerciële of contractuele binding met Qoitech.