Figuur 4. Weergave van alle meetwaarden tegelijkertijd.
De triggersectie van de DS1054Z biedt maar liefst 15 verschillende triggerfuncties, zoals pattern, time-out, window, delay en ook triggermogelijkheden voor de ondersteunde seriële protocollen. Het apparaat heeft een intern sample-geheugen van 24 Mpts. Dat is behoorlijk groot, maar net zoals bij de A/D-converter moet dit geheugen ook verdeeld worden over het actieve aantal kanalen. Zelfs dan is de capaciteit echter nog ruim voldoende.

Rigol heeft zijn best gedaan om een hele berg aan meetfuncties in dit apparaat onder te brengen. Via de knoppen aan de linker zijde van het display kun je snel kiezen uit 32 parameters waarvan de meetwaarden (max. 5 tegelijk) dan onderin het beeld verschijnen. Daarnaast is er nog een "gewone" frequentieteller, je kunt ook nog kiezen voor de weergave van 20 parameters tegelijkertijd (figuur 4) en er is een statische functie die de afwijkingen toont over een aantal periodes voor maximaal 5 parameters. Verder kun je ook cursor-metingen uitvoeren, zowel automatisch als handmatig.

Onder de Math-knop vinden we een groot aantal mathematische bewerkingen, variërend van een eenvoudige sommatie tot logaritme, exponent, integreren en differentiëren. Ook zit in dit rijtje de FFT-functie. Hiermee kan het frequentiespectrum van een signaal worden getoond. Een leuk extraatje, maar ik had toch wel de nodige moeite om alle parameters zo in te stellen dat er een bruikbaar plaatje verscheen. Daar kan Rigol in de software nog wel eens aan sleutelen.

De DS1054Z biedt verder nog veel extra's, werkelijk ontzettend veel voor deze prijs. Hierboven heb ik slechts een aantal dingen beschreven die ik heb uitgeprobeerd of die me opvielen. Het is natuurlijk ook mogelijk om de oscilloscoop met een computer te verbinden en hem vanaf de PC te bedienen. Op de Rigol-website zijn daartoe de Windows-programma's UltraSigma en UltraScope beschikbaar.

Conclusie

Figuur 5. Decodering van I²C is standaard aanwezig.
De Rigol DS1054Z is een veelzijdige oscilloscoop die veel te bieden heeft voor zijn geld, vooral nu hij geleverd wordt met diverse software-extra's. Ondanks het feit dat hij al enkele jaren op de markt is, kan hij nog makkelijk mee komen met nieuwere apparaten in deze prijsklasse. Voor 400 euro krijg je een betrouwbaar apparaat met 4 kanalen en een heleboel features, waar je jaren plezier aan zult beleven.