De gebruikersinterface van de SmartPi

In de webinterface zag ik drie stromen, drie spanningen en drie frequenties. Vreemd genoeg waren de drie spanningen behoorlijk verschillend, terwijl de spanningsinputs toch allemaal waren verbonden met dezelfde bron via dezelfde draad. Ik controleerde de spanning met een multimeter en vond dat kanaal 1 klopte met zijn spanning van 238,5 VAC; de kanalen 2 en 3 zaten er allebei ongeveer 7 volt naast met waarden van ca. 245,5 VAC. Misschien komt dat doordat de SmartPi drie fasen verwacht? Dit had ook tot gevolg dat het vermogen en de cos phi negatief waren voor kanaal 2 en 3. Ik heb geen manier gevonden om de fasen te ontkoppelen.

In deze configuratie heb ik de zaak een paar dagen laten draaien.

 
Data over mijn vermogensverbruik in 8 uur. ’s Nachts is elektriciteit voor mij goedkoper dan overdag.

Toen de SmartPi een paar dagen gegevens had verzameld, was het tijd om daar eens naar te kijken en te proberen de resultaten te begrijpen. In mijn enkelfasesysteem klopte niet veel van de vermogensgrafieken, alleen de stroom- en spanningsgrafieken zijn gemakkelijk te interpreteren. Het is in dit geval beter om de data te exporteren als een CSV-bestand (gescheiden met puntkomma’s, want de decimale punt wordt weergegeven als een komma) en te verwerken in een spreadsheet.

Conclusie

De SmartPi is een Raspberry Pi-uitbreidingskaart voor makers, geen product voor consumenten. De ondersteunende software is minimaal, alleen voor driefasesystemen, de configuratie verloopt via SSH, de documentatie is onvoldoende. Mensen zonder ervaring met de RPi of Linux zullen snel de weg kwijtraken. Dat is jammer, want het zou toch niet zo moeilijk moeten zijn om instellingen voor het soort aansluiting, lokalisatie, WiFi-configuratie, wachtwoordbeheer, indeling van de CSV-bestanden, enz. toe te voegen in een configuratiemenu op webinterface en de handleiding te verrijken met wat alinea’s met duidelijke plaatjes. Dat zou de SmartPi interessant maken voor een veel groter publiek. Maar toch, als u op zoek bent naar een platform om zelf een slim meetsysteem voor uw energieverbruik te bouwen, dan is de SmartPi beslist een goed uitgangspunt.