De keus aan soldeerbouten en -stations is enorm, maar bij veel elektronici zal hierbij toch meteen de naam Weller in hun gedachten schieten. De soldeerstations van Weller worden veelvuldig gebruikt, zeker door professionals, maar de prijzen zijn niet mis. In deze review bekijken we het goedkoopste soldeerstation uit de professionele serie, de WE 1010. Met zijn prijs van iets meer dan 150 euro is dit station ook interessant voor de serieuze hobbyist.

Mijn eerste Weller was een WTCP-soldeerstation met de beroemde Magnastat-soldeerbout. De temperatuur werd daarbij geregeld door een magneetje in de punt, dat zijn aantrekkingskracht verloor boven een bepaalde temperatuur (Curie-effect). Er waren punten te koop voor verschillende temperaturen, zo kon je dus een bepaalde temperatuur "instellen". Mijn Weller (Figuur 1) heeft op het typeplaatje 10-1978 als productiedatum staan. Het ding is dus meer dan 40 jaar oud, maar werkt nog steeds uitstekend. Nu ik thuis weer wat meer met elektronica pruts, vond ik het toch tijd om eens een moderner soldeerstation aan te schaffen, met een display dat de temperatuur aangeeft en een boutje dat wat handzamer is dan de oude Magnastat.

Tegenwoordig kun je heel aardige soldeerstations van voornamelijk Chinese makelij kopen voor een bescheiden bedrag. Maar ik heb toch eens bij Weller gekeken om te zien of ik daar iets kan kopen voor niet al te veel geld. Naast enkele hobbystations heeft Weller in zijn Professional-serie een basisversie voor dik 150 euro, dat wilde ik wel uitgeven voor een nieuw soldeerstation. De voordelen van zo'n Weller-versie ten opzichte van Chinese stations: betrouwbaarheid (hopelijk), een lange ondersteuning en een heel soepele en hittebestendige kabel aan de soldeerbout. Ik hoop met zo'n nieuw station toch weer een aantal jaren te kunnen doen.

Gekocht

Figuur 1. Mijn oude Weller-soldeerstation is meer
dan 40 jaar oud en doet het nog steeds.
Het werd dus een WE 1010, bestaande uit een basisstation met LCD en een soldeerbout met een vermogen van 70 W. Het gaat hier weliswaar om een bout met een passieve temperatuurregeling (verwarming en sensor zitten niet in de punt zelf, maar er achter), maar dat vind ik niet zo belangrijk (later hierover meer). In de doos zit een basisstation met bijbehorend netsnoer, een WEP 70 soldeerbout, een vrij basic standaard bestaande uit een gegoten voet met een houder die daarin wordt gestoken, en een sponsje. Het ziet er allemaal vrij gewoon uit, maar alles is wel netjes afgewerkt. Op het station bevinden zich een aan/uit-knop, een LCD-scherm en enkele bedieningsknoppen.