De energietransitie die op dit moment aan de gang is, moet wel één van de belangrijkste redenen zijn dat het ontwerpen van analoge elektronische schakelingen weer opbloeit nadat het decennialang is veronachtzaamd, verborgen in de schaduwen van de machtige microcontroller. Vandaag de dag worden we omringd door elektrische voertuigen en zonnepanelen. Het is geen wonder dat jonge ontwikkelaars zich het hoofd breken over manieren om elke milliwatt aan vermogen, die wordt gegenereerd in één of ander slim natuurkundig proces, te laten aankomen bij de belasting, waar hij nuttig werk kan doen voor de gebruiker. Verliezen en verspilling, zoals we die kennen van de conventionele energiedragers zoals gas en kolen zijn onacceptabel. En terecht! Het is nu zinvol om ook het laatste procent aan efficiëntie uit een schakelende voeding te persen. Er zijn tenslotte honderden miljoenen van die dingen op de wereld. Samen zorgen die voor tonnen van CO2-uitstoot en een heleboel elektromagnetische storing.

Naast meer en meer “analoge praat” in het lab hoorde ik tot mijn genoegen ook weer een wijsheid uit de oude dagen van elektronica: “een apparaat is zo goed als zijn voeding”. Helaas is de voeding nou net één van de minst populaire schakelingen om te bestuderen, laat staan te ontwikkelen, te bouwen, te optimaliseren en hopelijk te verkopen op de markt. We willen elektronica doen, toch? Geen ambachtelijk elektrisch ontwerp. Er staat altijd wel iets van 230 V op een stopcontact.  Dat klopt. Maar in de praktijk zullen we niet snel verlost raken van de behoefte om gelijkspanning om te zetten in wisselspanning en vice-versa. En dit is juist een onderwerp dat heel goed wordt behandeld in het online product “Red Expert” van Würth Elektronik.

Dit is geen schoolboek

De kunst van het ontwerpen en optimaliseren van voedingsschakelingen is gebaseerd op fundamentele kennis over spoelen en condensatoren. Dat klinkt natuurlijk niet zo ‘hot’ als de nieuwste ARM-microcontroller met Linux. Bij de L en C hoort een pakket aan vergelijkingen die veel tegenwoordige technologiestudenten liever niet willen zien, leren of zelfs maar opzoeken in een leerboek. Würth Elektronik heeft enkele van de beste boeken over dit onderwerp gepubliceerd in hun beroemde Trilogy-serie, maar ze zijn zo verstandig geweest om het papier aan te vullen met online-materiaal in de vorm van Red Expert. Veel van wat er in de Trilogy-boeken te vinden is over R-L-C en de theorie van wisselstroomomzetting is terug te vinden in Red Expert, maar dan verlevendigd, in een meer aantrekkelijke vorm, interactief en vooral: uitdagend!

Online  en grafisch
Registreren voor de gratis versie van Red Expert op https://www.we-online.com/redexpert/ gaat op de gebruikelijke manier met het invullen van een aanmeldingsformulier en wachten op een bevestigingsmailtje. We hoeven het product niet te “installeren”, want alles gaat online, ook al is dat niet in een cloud of een community-omgeving.



Ik vond het openingsscherm in eerste instantie een beetje vreemd met zijn afbeeldingen van LED’s, een scoopscherm, een print en een yagi-antenne. Ik zag de samenhang niet, totdat ik begreep dat ze de toepassingen in beeld hadden gebracht in plaats van de nu oubollig aandoende symbolen en pictogrammen uit de elektriciteitsleer.