Review: Zandklok-kit
Een kleine hapering
De eerste keer dat de voedingsspanning op de Arduino en het shield wordt aangesloten, ver voor de uiteindelijke montage, worden de servo’s door het programma (sketch) in de middenpositie geplaatst. In de handleiding wordt geadviseerd om de servo’s afzonderlijk te testen voordat u verdergaat. Ik raad u aan om dit advies op te volgen, als u verder leest zult u begrijpen waarom.Als dit de eerste keer is dat u een Arduino op uw computer aansluit, en deze niet zichtbaar wordt bij het opstarten van de IDE, controleer dan de poortinstellingen in het tools-menu.
Als het moment aanbreekt waarop er via de seriële terminal met de Arduino moet worden gecommuniceerd, geeft deze een foutmelding (Invalid settings in EEPROM) wat niet verrassend is, want het EEPROM bevat de eerste keer nog geen (standaard)waarden. Ook dit punt wordt duidelijk in de handleiding vermeld. Toen ik na de montage begon met de kalibratie van het mechanisme, zag ik dat de rechter servo niets deed. Omdat in de versie van de handleiding die ik gebruikte (nog) niet werd geadviseerd om de individuele werking van de servo’s vooraf te controleren had ik dit niet gedaan. Ik moest deze dus voor controle demonteren en voerde een eenvoudige test uit die bestond uit het verwisselen van de servo’s G en D: hieruit bleek dat servo D wel voeding kreeg, maar geen enkel signaal van de Arduino ontving. Na wat zoekwerk met een vergrootglas bleek dat R3, een van de twee SMD-weerstanden die de uitgangen van de Arduino met de rechter servomotor verbinden, slecht was gesoldeerd. Het probleem werd door een lichte aanraking met de soldeerbout opgelost. Het is dus verstandig om een vergrootglas aan uw gereedschapsset toe te voegen, ook al is de kans klein dat bij u hetzelfde gebeurt als bij mij.
Tijdens de verschillende handelingen die met het verhelpen van deze fout te maken hadden, merkte ik dat de USB-kabel aan de korte kant is. Om mijn manoeuvres te vergemakkelijken heb ik deze door een langer exemplaar vervangen. Ook zijn de aansluitdraden van de trilmotoren niet lang genoeg om het zandbakje (gevuld met zand) plat naast de klok neer te leggen. Een mogelijke oplossing is om deze draden te verlengen. Ik heb dit niet gedaan, want het demonteren is een hoop werk.
Conclusie
Deze kit is in alle opzichten een erg mooi project. De klok doet precies wat hij moet doen... en zelfs nog een beetje meer, want elke minuut klinkt bij het egaliseren van het zand een geluid dat niet onopgemerkt blijft! Het is zowel voor kinderen als voor volwassenen een fascinerend gadget. Het programma (sketch) is niet alleen uitgebreid van commentaar voorzien, wat het bestuderen ervan vergemakkelijkt, maar het biedt bovendien extra commando’s voor de pantograaf, evenals een aantal tekenfuncties, die voor de zandklok niet nodig zijn. Als u hier zelf niet in bent geïnteresseerd, zijn er in uw omgeving wellicht anderen die het leuk vinden om deze extra functies te ontdekken.De kalibratiefijnregeling van de servo’s die de pen bedienen is, als de montage is afgerond, ook een interessante oefening. Deze wekt al snel de interesse en het is een goede manier om je in het programmeren van de Arduino te verdiepen. Het lijkt me dat het niet de minste van de verdiensten van een dergelijk gadget is om de aandacht op deze mogelijkheden te vestigen.
Door de geslaagde combinatie van een slim mechanisme met elektronica en programmeren met een Arduino-sausje, lijkt mij deze onwijs gave kit een prima leerproject voor beginners.
Read full article
Hide full article
Discussie (0 opmerking(en))