Vergeleken met de Raspberry Pi RP2040, die meer dan drie jaar geleden werd uitgebracht met twee M0+ cores, biedt de RP2350 aanzienlijke upgrades. Hij is twee keer zo groot, heeft een hogere kloksnelheid van 150 MHz en twee keer zoveel geheugen (520 KB SRAM verdeeld over tien banken). De RP2350 bevat ook beveiligingsverbeteringen. De chip meet 5,3 mm², in tegenstelling tot de 2 mm² van de RP2040. De kleinste versie van de RP2350, de RP2350A, zal echter slechts tien cent duurder zijn, met een prijs van $ 0,80 op rollen van 3400 stuks, of $ 1,10 voor losse eenheden.

Naast de M33-kernen introduceert de RP2350 twee RISC-V-kernen die tijdens het opstartproces kunnen worden toegewezen. Gedurende het booten wordt de architectuur automatisch gedetecteerd en wordt de chip opnieuw gestart in de overeenkomstige modus


Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Raspberry Pi!


De Hazard3 kernen, ontwikkeld door Luke Wren, een Principal Engineer van het Raspberry Pi chipteam, zijn in zijn vrije tijd gemaakt met behulp van de RISC-V open instructieset architectuur (ISA). Deze kernen hebben een sterk geoptimaliseerde drietraps pipelined processor die de RV32I instructieset implementeert, samen met een breed scala aan standaard uitbreidingen gericht op het verbeteren van de prestaties en codedichtheid. Afgezien van een paar beveiligingsfuncties en de floating-point accelerator met dubbele precisie, zijn alle aspecten van de chip toegankelijk in RISC-V-modus.

Deze ontwikkeling biedt software-ingenieurs de mogelijkheid om de RISC-V architectuur te verkennen binnen een stabiel, goed ondersteund platform, terwijl het ook Hazard3 promoot als een schone, open kern die geschikt is voor gebruik in andere apparaten of als basis voor verdere innovatie, aldus het bedrijf.

Lees meer over de Pico 2 in dit Elektor-artikel, Raspberry Pi Pico 2: Een krachtige nieuwe toevoeging aan de microcontrollerfamilie.


Noot van de redactie: Onze collega Nick Flaherty berichtte hier voor het eerst over in EENews Europe, een publicatie in het Elektor-netwerk.