PREMIUM Wat is premium
Schakeling: Zelfbouw Breedband HF Signaalvolger
20 juni 2024
op
op
U kunt veel leren van oudere schoolprojecten. Neem bijvoorbeeld deze breedband hoogfrequent HF signaalvolger uit 1988. Als u geïnteresseerd bent in hoogfrequent techniek en elektronicaontwerpen is deze schakeling echt iets voor u.
MOSFET T1 werkt als versterker met hoogohmige ingang waardoor de bron minimaal belast wordt. Transistors T2, T3 en T4 vormen samen een logaritmische versterker met hoge versterkingsfactor die vervolgens een AM demodulator aanstuurt die gevormd wordt door T5-D5. Een audioversterker gebouwd rond IC1 maakt tenslotte de signalen hoorbaar. Testen van hoogfrequent apparatuur gebeurt door signalen te volgen door met een meetpen op geschikte plekken in het apparaat te "prikken" en te luisteren naar de gevonden signalen, waarbij de relatieve sterktes in de luidspreker informatie geven over de mogelijke plaats van een defect. De logaritmische versterker voorkomt daarbij dat te vaak aan de volumeregelaar P1 gedraaid moet worden. Het apparaatje is zo gevoelig dat het al een hoorbaar signaal kan produceren als de meetpen alleen nog maar in de buurt van het te meten signaal gehouden wordt.
Om een handzame signaalvolger te bouwen kan het geheel bijvoorbeeld in een kort stukje ABS pijp gemonteerd worden zodat het een handzame pen vormt met drie aansluitingen voor voeding en luidspreker. Bij het bouwen dient u zorg te dragen voor voldoende HF ontkoppeling en korte aansluitingen met het oog op de relatief grote bandbreedte. Het stroomverbruik van het apparaatje ligt rond 100 mA uit een geregelde 6V voeding.
Dit artikel verscheen eerder in Elektor van Juli/Augustus 1988.
Vertaling: Adrie Kooijman
Eenvoudige HF Signaalvolger
Deze eenvoudige en toch veelzijdige schakeling kan hulp bieden bij het foutzoeken in defecte HF versterkerschakelingen. Bruikbare frequenties liggen in het bereik van ongeveer 100 kHz tot 30 MHz. Gemeten signalen (0.5 mV tot 500 mV) worden achtereenvolgens versterkt, gedetecteerd en daarna hoorbaar gemaakt met behulp van een kleine luidspreker.MOSFET T1 werkt als versterker met hoogohmige ingang waardoor de bron minimaal belast wordt. Transistors T2, T3 en T4 vormen samen een logaritmische versterker met hoge versterkingsfactor die vervolgens een AM demodulator aanstuurt die gevormd wordt door T5-D5. Een audioversterker gebouwd rond IC1 maakt tenslotte de signalen hoorbaar. Testen van hoogfrequent apparatuur gebeurt door signalen te volgen door met een meetpen op geschikte plekken in het apparaat te "prikken" en te luisteren naar de gevonden signalen, waarbij de relatieve sterktes in de luidspreker informatie geven over de mogelijke plaats van een defect. De logaritmische versterker voorkomt daarbij dat te vaak aan de volumeregelaar P1 gedraaid moet worden. Het apparaatje is zo gevoelig dat het al een hoorbaar signaal kan produceren als de meetpen alleen nog maar in de buurt van het te meten signaal gehouden wordt.
Dit artikel verscheen eerder in Elektor van Juli/Augustus 1988.
Meer Schakelingen en Bouwprojecten
Het artikel, “Breedband HF Signaalvolger,” verscheen eerder in Elektor Juli/Augustus 1988. Elektor Leden krijgen Elektor Magazine en daarnaast ook 10% korting op veel producten in de Elektor Store en toegang tot de online bibliotheek waaronder dit artikel en nog veel meer. Als u nog geen Elektor abonnee bent, wordt dat dan vandaag nog en begin uw verkenningstocht door ons archief met duizenden bouwprojecten en schakelingen. Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Wireless & Communication! Vertaling: Adrie Kooijman
Read full article
Hide full article
Discussie (0 opmerking(en))