De "USB Magische Oog" schakeling werd in 2010 gepresenteerd als handzame CPU meter met een retro uiterlijk. Een USB poort verzorgde de voeding en de besturing en een opgloeiende indicator gaf de CPU belasting aan. Laten we het ontwerp eens nader bekijken.

CPU Meter Schakeling en Printplaat

De gebruikte EM84 buis gebruikt een gloeispanning van 6.3 V en heeft daarnaast een anodespanning van ongeveer 200 V nodig. Er wordt een compacte, ongestabiliseerde push-pull converter gebruikt om deze spanningen op te wekken vanuit de 5 V USB spanning. De uitgangsspanningen van deze converter worden bepaald door de wikkelverhoudingen van de transformator in de schakeling.
 
The Magic Eye CPU meter circuit

Het printontwerp hieronder laat de opbouw van de EM84-gebaseerde CPU meter zien, zoals deze was ontworpen in het Elektor Lab. Alle componenten, inclusief de buisvoet werden op de print verwerkt, zoals ontwerper Martin Ossmann uitlegde:. "Alle componenten zijn through-hole en uiteraard moeten bij het bouwen de richting van polariteitgevoelige onderdelen in acht genomen worden: het betreft hier alle diodes en transistoren, de microcontroller (in een DIL behuizing), de transformator en elektrolytische condensator C2."
 
magic eye PCB

Het Programma

Ossmann heeft een C programma geschreven dat de CPU belasting bepaalt en deze informatie via een USB poort naar de AVR microcontroller stuurt.

"Als het programma zonder parameters gestart wordt zal het eerste geleidelijk de dutycycle van de schakelende voeding verhogen,” legde hij uit. “Daarna bepaalt het programma tien keer per seconde de CPU belasting en zendt deze naar de AVR als een percentage. De PWM dutycycle moet een bepaald krijgen bij gebruik van de magisch oog versie van de schakeling en dit bereik wordt ingesteld door twee parameters aan het programma mee te geven. Als maar één parameter gegeven wordt, krijgt de dutycycle een vaste waarde, wat testen en kalibreren mogelijk maakt: om bijvoorbeeld het 100% punt te kalibreren start je het programma met CPUshow 100 <return> en stel je daarna potmeter P1 in zodat de meter volledig uitslaat."

Het Magisch Oog Artikel

Ossman’s artikel, “USB Magisch Oog: Buis laat CPU belasting zien” is gepubliceerd in Elektor van Januari 2010. Het artikel zal vrij te downloaden zijn voor iedereen in de Elektor gemeenschap tot tenminste twee weken na publicatie van dit nieuwitem. Veel plezier ermee!
Noot van de redactie: Dit artikel is in een eerdere uitgave verschenen. Het kan zijn dat sommige van de verwijzingen (bijvoorbeeld de printplaat) en weblinks niet meer beschikbaar zijn. We denken echter dat het artikel voldoende educatieve waarde heeft en veel lezers inspireert tot nieuwe uitdagende projecten.
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Circuits & Circuit Design!