Onderzoekers van de Lappeenranta University of Technology en van het VTT Technical Research Centre of Finland hebben een methode ontwikkeld om proteïnen te maken uit elektrische energie. Het doel van hun onderzoek is de fabricage van proteïnen voor menselijke consumptie, of als veevoer, zonder de milieubelasting die optreedt bij traditionele landbouw.

De onderzoekers zijn erin geslaagd een productiemethode te ontwikkelen waarbij alleen elektrische energie wordt gebruikt en de meeste ingrediënten van de gemaakte voeding uit de lucht worden gehaald. Tot nu toe duurt de fabricage van 1 g proteïne met behulp van een mini-reactor ter grootte van een theekopje ongeveer twee weken. Het interessante is dat daarbij vrijwel geen milieuvervuiling optreedt en wat nog belangrijker is: Het proces is tienmaal zo efficiënt als het gebruik van zonlicht voor het winnen van proteïnen met behulp van soja in de conventionele landbouw.


Proteïnereactor. Foto: Lappeenranta University of Technology

Het is nu de bedoeling om zo’n stroom/proteïne-converter op grotere schaal te gaan bouwen en de efficiëntie verder te verbeteren om tenslotte op een efficiënte manier proteïnen uit de reageerbuis voor menselijke consumptie of als bestanddeel van veevoer te kunnen produceren. Als de stroom uit een duurzame energiebron afkomstig is, wordt een procedure denkbaar die duidelijk minder schadelijke stoffen in de omgeving uitstoot en geen gebruik van pesticiden en andere plantenbeschermingsmiddelen noodzakelijk maakt. Uiteindelijk moeten in de reactor resultaten worden bereikt die directe toepassing als voeding moeilijk maken. Er wordt naar gestreefd producten te vervaardigen die bestaan uit 50 % proteïnen, 25 % koolhydraten en 25 % vetten en vetzuren. Een gestandaardiseerde proteïne-reactor zou dan ook kunnen helpen om hongersnoden te bestrijden.